Svijet

Posljedice bi mogle biti dalekosežne: Djevojčice posebno pogođene na psihološkom planu za vrijeme pandemije

Istraživanje islandskih naučnika pokazuje da je pandemija virusa korona pogodila djecu, a posebno djevojčice.

Posljedice bi mogle biti dalekosežne: Djevojčice posebno pogođene na psihološkom planu za vrijeme pandemije
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Rezultati studije, objavljeni su u naučnom časopisu “Advansis”, fokusiranom na dječiju psihologiju i psihijatriju, pokazuju da su djevojčice imala najviše znakova depresije usljed situacije oko korone.

Ti simptomi povezani su sa povećanim pasivnim korištenje društvenih mreža, kao i slabijom povezanošću sa članovima porodice.

Što se dječaka tiče, i kod njih su zabilježeni povećani simptomi depresije koji su vezani uz neke drukčije faktore – manje spavanja te više vremena koje su provodili igrajući onlajn igre.

Pročitajte još

Kao ostale uzroke depresije i negativne uticaje na mentalno stanje djece u studiji se pominju promjene u dnevnim i školskim navikama – manje vremena koje djeca provode u druženju s prijateljima uživo, kao i sa zabrinutost vezanu uz virus koronu i mogućnost zaraze drugih ljudi virusom.

U zaključku studije naglašava se da zdravstveni radnici, profesori i ostali profesionalci trebaju pažljivo da paze na simptome depresije i mentalnih problema među mladima, pogotovo među djevojčicama tokom pandemije, ali i nakon nje.

Ovo nije prvo istraživanje koje ukazuje na velike negativne probleme koje je pandemija, odnosno cijela situacija oko pandemije, koja uključuje lokdaun, stroge mjere i onlajn nastavu, ostavila na najmlađima.

Naučna studija pokazuje da zatvaranje djece u četiri zida u kojima će mnogo vremena provoditi na mobilnim telefonima i u virtuelnim umjesto u stvarnom svijetu – vrtićima, školama te u igri s vršnjacima, nije rješenje, kao i da da bi posljedice takvih postupaka mogle biti – dalekosežne.

Prihvati notifikacije