Banjaluka

Posljedice odgađanja usvajanja budžeta: Prolazi proljeće bez akcije čišćenja grada

Proljećna akcija čišćenja grada, koja je svake godine počinjala u martu, ove godine još uvek nije realizovana, a za sada nije poznato ni kada će biti.

Posljedice odgađanja usvajanja budžeta: Prolazi proljeće bez akcije čišćenja grada
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Reč je o akciji koja omogućava građanima Banjaluke da besplatno odlože kabasti otpad u posebno postavljene kontejnere na više lokacija u gradu, što ujedno znači i mogućnost rješavanja problema divljih deponija s kojim se Banjaluka godinama bori.

Posljedice

Prolongiranje ove akcije čišćenja je samo jedan u nizu problema koji je nastao u Banjaluci kao direktna posljedica važne činjenice – da budžet grada nije usvojen na vrijeme.

Tehnički direktor “Čistoće” Milan Plavšić, ističe da proljeće već odmiče, a akcija i dalje živi samo u najavama i riječima.

– Situacija sa neusvajanjem budžeta je prolongirala sve aktivnosti u gradu, pa tako i proljećnu akciju čišćenja grada. Ta akcija svake godine počinje oko polovine marta i traje do Dana grada. Međutim, prošao je mart, prošao je i Dan grada, a akcija ostade samo na riječima – kazao je Plavšić za Srpskainfo.

FOTO: RAS /SRBIJA
FOTO: RAS /SRBIJA

On naglašava da zaposleni u ovom preduzeću svaki dan vredno rade i odvoze krupni otpad, ali da ostale aktivnosti ne mogu obavljati bez dogovora sa Gradskom upravom.

Pročitajte još

– Radnici „Čistoće“ svakog dana vrijedno rade, tako da je nama akcija čišćenja svaki dan. Međutim, za sve dodatne aktivnosti moramo se konsultovati sa nadležnim odjeljenjem. Ranije je najavljivano da će se realizovati ova akcija, ali nikada nije naznačeno kad. Kako vreme odmiče, mislim da od toga neće biti ništa. Sad već možemo razgovarati o letu – rekao je Plavšić.

Iz Gradske uprave su poručili da će akcija čišćenja i uređenja grada ove godine biti sprovedena uz drugačiji koncept u odnosu na prethodne godine, ali za sada nisu otkrili detalje.

– O terminu početka akcije i detaljima samog sprovođenja iste, javnost će biti blagovremeno informisana – poručili su iz Grada.

Velike akcije čišćenja

U Banjaluci se već godinama organizuju dvije velike akcije čišćenja grada – proljećna i jesenja. U prosjeku se prikupi između 300 i 400 tona kabastog otpada.

Prihvati notifikacije