Hronika

POSLJEDNJA MIHAJLOVA ŽELJA "Umjesto cvijeća za grob, dajte novac za bolesnu decu"

Mihajlo Sporić, mladi genijalac i ponos Srbije, prvak fizike i stipendista Kembridža, osim po velikom znanju istakao se i po nevjerovatnoj humanosti. Znajući da će umrijeti, Mihajlo je imao samo jednu želju – da se za njegovu sahranu ne kupuje cvijeće, već da se umjesto toga novac proslijedi udruženju Nurdor, za djecu oboljelu od raka.

POSLJEDNJA MIHAJLOVA ŽELJA "Umjesto cvijeća za grob, dajte novac za bolesnu decu"
FOTO: MATEMATIČKA GIMNAZIJA/PRIVATNA ARHIVA

Mihailo je bio jedan od njih i borio se lavovski do kraja. Samo nekoliko nedjelja pred odlazak na Kembridž saznao je da ima rak pluća, ali je ipak spakovao kofere i riješio da ode, da ne odustane.

Profesori, najveći svjetski naučnici, čuli su za hrabrog Mihajla i pružili mu punu podršku. Čak su, kako se priča, dolazili u njegovu sobu da ga podučavaju jer zbog bolesti nije mogao da izlazi.

Pročitajte još

Dok je trajalo liječenje i mnogobrojne operacije, on je učio i profesori su dolazili kod njega u sobu kako bi mu držali predavanja. Svi su bili opčinjeni njime, jer ne samo što je polagao sve ispite, već je dobijao najviše moguće ocjene – ispričao je Srđan Ognjanović, legendarni direktor Matematičke gimnazije koji je bio sa Mihajlom i njegovom porodicom u kontaktu i nakon Mihajlovog odlaska na studije.

Kada se u medijima prvi put pročulo za njegove uspjehe, Mihajlo je bio oštar u izjavi, podsjećajući nas da ne skrenemo sa puta.

– Osim euforije zbog postignutog uspjeha, najjači utisak mi je publicitet koji dobijamo. Meni je iskreno drago što se naglasak stavlja na neke druge vrijednosti kao što su rad i odgovornost, vrijednosti koje takmičenje promoviše, prije nego vrijednosti rijaliti zvijezda koje se sada plasiraju kao prave. Ja svoju budućnost vidim u nauci, u fizici. Ali, vidimo kakve su sada prilike u Srbiji za to, naročito za eksperimantalnu fiziku koja takoreći i ne postoji. Moja želja je da će se situacija popraviti, a ako ne, onda u inostranstvu – rekao je tada Sporić.

Univerzitet Kembridž objavio je trodnevnu žalost povodom smrti stipendiste, a poslat je prijedlog da se ustanovi nagrada u čast Mihajla.

Predloženo je i da Mihajlo bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

(Telegraf)