Svijet

Posljednja šansa da saznamo istinu: SZO formirala novi tim za utvrđivanje PORIJEKLA KORONE

Svjetska zdravstvena organizacija formirala je novu stručnu grupu za ispitivanje opasnih patogena koja je, kako sama ocjenjuje, "posljednja šansa" da se utvrdi porijeklo virusa SARS-CoV-2 i pozvala Kinu na saradnju.

Posljednja šansa da saznamo istinu: SZO formirala novi tim za utvrđivanje PORIJEKLA KORONE
FOTO: DENIS BALIBOUSE/EPA

Prvi slučaj Covid-19 u ljudskoj populaciji registrovan je u kineskom gradu Vuhanu 2019. godine, a Kina je uvijek negirala optužbe da je virus proistekao iz njenih laboratorija i saopštila da posjete zvaničnika SZO više nisu neophodne.

SZO je imenovala 26 članova Naučno-savetodavne grupe za poreklo novih patogena među kojima su Marion Kopmans, Tea Fišer, Jang Jungui, kineski stručnjak koji je učestvovao u zajedničkoj istrazi u Vuhanu, prenosi Rojters.

Predstavnica SZO Marija van Kerkhoe izrazila je nadu da će Kina sarađivati sa novom misijom i da je potrebno tridesetak studija kako bi se utvrdilo kako je virus prešao sa životinja na čovjeka.

Vodeći ekspert SZO Majk Rajan rekao je da je ova nova grupa posljednja šansa da se utvrdi porijeklo virusa koji je “zaustavio naš cijeli svijet”.

Osim korona virusa, tim će ispitati i porijeklo drugih visokorizičnih patogena.

– Razumijevanje odakle dolaze novi patogeni ključno je za sprečavanje budućih izbijanja – rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Prehodno su dr Tedros i drugi zvaničnici SZO rekli su da se “laboratorijska nesreća ne može isključiti” kao potencijalni izvor pandemije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu