Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POSLJEDNJE UPOZORENJE “Desiće nam se italijanski i španski scenario, OSTANITE KUĆI”

Društvo
Autor:

Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija

“Danas je najgori dan za Srbiju”, tim riječima obratio se na redovnoj pres konferenciji direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović, nakon čega je iznio crne brojke – sedmoro preminulih u jednom danu i novih 115 slučajeva zaraženih.

Nakon toga su svi stručnjaci demonstrativno napustili konferenciju.

Imali su i opravdan razlog za to.

Do najcrnjeg dana od početka korona virusa u Srbiji došlo je, prema riječima doktora Stevanovića, zbog nepoštovanja mjera i preporuka struke i Vlade Srbije, a, kako je naveo, ono što slijedi ako se ne promijeni jeste “italijanski i španski scenario”, piše Blic.

– Ono čega se bojim jeste da ovo nije i najgori dan u budućnosti, čekaju nas gori dani. Ovo je rezultat nepoštovanja mjera i preporuka koje smo davali. Ako nastavimo, bliži nam se scenario Španije i Italije. I dalje se intenzivno družimo, i dalje izbjegavamo mere… Žao mi je što su informacije ovakve, bojim se da će biti i gore – striktan je bio Stevanović.

Nakon toga samo je dodao da on sada ide da nastavi da pomaže svojim kolegama, koji se “pod maskama i u skafanderima bore, dok epidemiolozi odlaze da traže kontakte novooboljelih”.

Kratko, ali obraćanje koje je mnogo toga reklo.

I koje konačno treba da osvijesti, “ošamari”, da konačno promijenimo svoje ponašanje.

Poruka je jasna – nisu svi slušali sve apele i mjere koje su propisane.

Danima su svi epidemiolozi izgleda uzalud ponavljali da ” slijede dve najopasnije nedjelje”, da je pred Srbijom”strmi rast krive” i da je više nego ikad potrebna “čelična disciplina” kako bi se izbjegao najgori scenario.

Nije ni bez razloga ponovio apel pogotovo mlađima da ostanu kod kuće.

“Ostanite kod kuće” – izgleda da mnogi ipak shvataju samo kao frazu, na italijanski i španski scenario gledaju na nešto što je daleko, kao da nikada ne može da se dogodi.

I Italijani su mislili da je Kina daleko, bili su krajnje ležerni, opušteni i neodgovorni, isto su se potom ponašali i Španci… Sada broje mrtve, a njihovi zdravstveni sistemi doživjeli su krah jer niko ne može da se izbori s toliko bolesnih u istom trenutku.

Kada u danu umre 800 ljudi, kada ljekari nemaju gdje da smjeste svoje pacijente, kada se građani kaju što su šetali ulicama, bili nonšalantni, nisu slušali preporuke, kada nadležni nemaju dovoljno mrtvačnica da kremiraju svoje mrtve, kada im pacijenti leže po podovima i dijele jedan respirator, kada vojni kamioni prolaze sa kovčezima preminulih, kada zdravstveni radnici rade po cijeli dan i spavaju u bolnici i obole, pa nema ko da liječi pacijente – to je španski i italijanski scenario.

Slušajte nadležne: Ostanite kod kuće! Zbog sebe i zbog njih u skafanderima. Oni su tu za nas, ali je pitanje do kada će moći da budu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO