Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POSLJEDNJE ZBOGOM Pogrebna društva dobila jasna uputstva kako da sahranjuju preminule od korone

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Pogrebna društva u Bosni i Hercegovini dobila su jasna uputstva o sahrani osoba preminulih od posljedica oboljenja Covid-19.

Riječ je o pravilima koja je uspostavila Svjetska zdravstvena organizacija, potvrđeno je na današnjoj pres-konferenciji Federalnog štaba civilne zaštite.

Kako je za Avaz rekao Asmir Hodžić, izvršni direktor KJKP “Pokop”, do sada su u Sarajevu sahranjene tri žrtve korona virusa.

– Dva su slučaja sahranjena na gradskom groblju Vlakovo, a jedan na gradskom groblju Bare. Imamo slučajeva ovdje, kod nas, u prosekturi mrtvačnice, koji nisu sahranjeni, jer porodice imaju sumnje u neadekvatnu ljekarsku pomoć, odnosno intervenciju, i smatraju da je smrt nastupila kao posljedica korone, zato što ljekari nisu pružili adekvatnu pomoć – rekao je Hodžić.

Kada je riječ o redovnim sahranama, na groblju Bare pripremljena je privremena mrtvačnica, rekao je Hodžić te dodao da sve umrle osobe tu borave do momenta ukopa.

– Mi smo članica evropskih pogrebnih asocijacija, oni su nam dali uputstva, a najviše smo od Slovenije dobili, koja je prije dva mjeseca napisala neke procedure oko preuzimanja umrlih, bilo iz bolnice ili staračkih domova ili stanova. Tako da smo i mi napravili uputstva za naše radnike, napravili smo posebnu prostoriju, uzeli adekvatnu HTZ opremu, odranije je koristimo kad su u pitanju ove zarazne bolesti – rekao je Hodžić, napomenuvši da se ta oprema koristi i kod sahranjivanja osoba koje su bolovale hepatitis i ostale zarazne bolesti.

Istaknuo je da je “Pokopu” sa Medicinskog faklteta u Glazgovu dostavljena brošura kako se radnici pogrebnih društava trebaju ponašati kod konstatovanja smrti, preuzimanja tijela, rađenja obdukcija i sahrane.

Tijelo se odlaže u vreće

Hodžić je pojasnio da se umrlom prekrivaju usna i nosna šupljina gazom natopljenom dezinfekcijskim sredstvom, a potom se tijelo stavlja u vodonepropusnu/plinonepropusnu vreću sa zatvaračem.

– Prema pravilima koje smo dobili, naši radnici, nakon svakog preuzimanja tijela, dezinfikuju opremu i vozila, a kada se tijelo preda na ukop, ta se oprema pažljivo odlaže u plave plastične vreće – pojasnio je Hodžić.

Penzioneri se raspituju

Sve više građana zanima procedura, kaže Hodžić, navodeći kako je među njima najviše penzionera, koji zovu, a često i dolaze da se raspitaju. Zbog toga su, kako kaže, pravila objavili na veb-stranici. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je kako umrli nisu izvor zaraze, ali su preporučili da rodbina preminule osobe ne dira tijelo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO