Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POSTIGNUT DOGOVOR Usaglašen dokument o Libiji, Erdogan i Pompeo napustili sastanak

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Svjetski lideri postigli su dogovor o tekstu konačnog dokumenta sa konferencije u Libiji, koja se održava u Berlinu, prenose agencije pozivajući se na izvore.

Njemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je danas da su se zemlje, koje su uključene u rješavanje dugogodišnji sukob u Libiji, dogovorile da treba da poštuju embargo na oružje, koji se često narušava, i da bi on trebalo da bude bolje kontrolisan nego do sada.

Učesnici današnje konferencije o Libiji u Berlinu saglasili su se i da će obezbijediti da se više ne pruža vojna podrška zaraćenim stranama dok traje primirje, navela Merkel poslije četvoročasovnih pregovora u Berlinu.

– Dogovorili smo se o sveobuhvatnom planu za napredovanje. Mogu samo da kažem da su svi učesnici zaista konstruktivno sarađivali – rekla je Merkel.

Prema nacrtu dokumenta u koji je TASS imao uvid, proces rješenja krize u Libiji biće podijeljen na šest dijelova: primirje, embargo na oružje, politički proces, reforma sektora bezbjednosti, ekonomska i finansijska reforma, poštovanje međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava.

U nacrtu se takođe poziva na nemiješanje u oružani sukobu u Libiji i traži od Savjeta bezbjednosti UN da uvede sankcije zemljama koje krše embargo na oružje.

Kao navodi ruska agencija, nakon usvajanja teksta, biće uspostavljen specijalni Međunarodni komitet za praćenje, koji će nadgledati primjenu odluka sa samita u Berlinu.

U Berlinu su se danas okupili ključni faktori u dugogodišnjem građanskom ratu u Libiji u pokušaju da se obuzda miješanje stranih vojnih snaga, učvrsti primirje i pomogne novom pokretanju političkog procesa o budućnosti te sjevernoafričke države.

Kancelarka Angela Merkel pozvala je lidere 12 zemalja, kao i Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, Afričku uniju i Arapsku ligu na samit u glavnom gradu Njemačke.

Sa druge strane “Spunjik” prenosi da su turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i državni sekretar SAD Majk Pompeo napustili Berlinsku konferenciju o Libiji.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO