Digitalna Srpska

Potez koji će "pomrsiti konce" hakerima: Gugl otvorio najveći centar za sajber bezbjednost u Evropi

Američki tehnološki div Gugl otvorio je u srijedu u Malagi najveći centar za kibernetičku bezbjednost u Evropi.

ispitivanja Ilon Mask
FOTO: TECH XPRESS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Pritom je kompanija upozorila da su kibernetički napadi sve češći i uzrokuju poremećaje u političkim sistemima, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Kompanija, koja već ima centre za kibernetičku sigurnost u Minhenu i Dablinu, objasnila je da će centar u Malagi ugostiti stručnjake koji izrađuju alate za borbu protiv kibernetičkih prijetnji.

Centar će takođe pomoći u obuci državnih službenika, poslovnih i nevladinih organizacija.

Voditelj globalnih poslova u Guglu Kent Voker novinarima je na otvaranju centra objasnio da je broj sajber napada prošle godine porastao za 38 odsto te da su oni sve agresivniji.

Da bismo se borili protiv prijetnje, moramo sarađivati na međunarodnom nivou – rekao je on.

Pročitajte još

Potpredsjednica Evropskog parlamenta Dita Čaranzova istakla je procjene da se svaki dan preuzme oko 230.000 komada zlonamjernog softvera.

– Ne sumnjamo da će evropski izbori postati meta pogrešnih informacija i kibernetičkog uplitanja – rekla je ona.

Gugl već godinama jača svoje sposobnosti za borbu protiv kibernetičkih prijetnji. Kupio je startup VirusTotal iz Malage prije deset godina i sada se može pohvaliti jednom od najvećih baza podataka o zlonamjernom softveru na svijetu.

U isto vrijeme prošle godine, američki tehnološki div kupio je američku kompaniju za kibernetičku sigurnost Mandiant za više od pet milijardi dolara, što predstavlja jednu od većih Guglovih akvizicija, piše See Biz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije