Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

POTEZ KOJI JE SVE IZNENADIO Milanović odbio da ode na Tuđmanov grob

Svijet
Autor:

Foto: Admir Buljubašić-Hina/Tanjug

Na obilježavanju Dana državnosti predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odbio je da ode na grob prvog predsjednika te zemlje Franje Tuđmana i položio vjence na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Nakon 19 godina koliko se Dan državnosti Hrvatske proslavljao 25. juna, od ove godine se ponovno obilježava 30. maja, na dan kada je 1990. konstituisan prvi demokratski izabran sabor.

Zoran Milanović je poručio da 30. maj ne može da nazove Danom državnosti, jer je za njega to 25. jun – datum odlaska iz Jugoslavije, prenosi Index.hr.

Dan državnosti, koji je HDZ vratio na današnji datum, nazvao je iznudom i predizbornim skupom HDZ-a.

– Ovo je obećanje jedne političke garniture, koje oni sada ispunjavaju – rekao je Milanović.

Naveo je da je u prvom višestranačkom saboru apsolutnu većinu imala jedna stranka, za koju je glasala relativna manjina glasača.

Na to je odgovorio premijer Andrej Plenković: “Mislim da je loše ako predsjednik tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donjeo sabor”.

Na Markovom trgu, gdje se nalazi sjedište hrvatske vlade, u podne je započela centralna svečanost, kojoj su prisustvovali premijer Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora.

Na početku svečanosti održan je prelet Migova. Zatim je izvedena himna, a usledila je počasna smotra Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske.

Na kraju je na Markov trg stigla klapa i otpevala “Kroacio, iz duše te ljubim”. Na samom kraju svečanosti održan je defile Kravat pukovnije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO