Društvo

"Vama koji se smijete, da mi seljaci objasnimo nešto" Prizor s groblja izazvao je lavinu osuda, a onda je uslijedio ovakav odgovor (VIDEO)

Fotografija sa daće na groblju u Srbiji privukla je veliku pažnju i mnoštvo oprečnih komentara na domaćim društvenim mrežama.

"Vama koji se smijete, da mi seljaci objasnimo nešto" Prizor s groblja izazvao je lavinu osuda, a onda je uslijedio ovakav odgovor (VIDEO)
FOTO: TIK TOK/SCREENSHOT

Slika trpeze koju je porodica priredila na nadgrobnom spomeniku mlade žene podijelila je javnost a jedan komentar se posebno izvojio.

– To je vlaški običaj takođe se se isto radi kod nas na jugu pogotovo na selu, tako se uvijek radilo i tako će se raditi, ne da bi nekog diglo sa groba vec pojede i popije za njegovu dušu.. i to se dijeli ljudima koji su prisutni, tako da ne vidim šta ste se toliko potresli da vrijeđate tuđe običaje. Neko daje daće u restoranu, a eto mi ostali “SELJACI” dajemo tamo gdje je pokojnik, na grobu. Gledajte svoja posla i ne gurajte nos u tuđe stvari pogotovo ne glumite neku kulturu i poštenje pošto baš ti kojima je ovo jadno obično ne znaju ni grob da počiste svojih bliskih, da ne pričam o ovima što ni ne posjećuju a prvi laju. PS: velika je razlika izmedju seljaka i seljačine – napisala je osoba ogorčena negativnim komentarima.

Nisu svima ovakvi običaji bili prikladni, žena je ispričala svoje iskustvo iz Aranđelovca.

– Bila sam na jednoj sahrani u okolini Aleksandrovca. Čovjek je živio u najvećoj bijedi, niko mu nije ništa od voća donio dok je bio bolestan. Kad je umro na njega su stavljali košulje peškire čaršafe ćebad. Ličilo je na neko useljenje. Al na groblju su se opraštali od njega. Tad sam bila u šoku kad su se opraštali od njega u ruku su mu stavljali pare. Kao da ide u vojsku – napisala je začuđena žena i sama postala meta neprijatnih komentara.

Još jedan komentator prisustvovao je sličnoj situaciji na groblju na jugu Srbije.

– Sjećam se, po ukopu raširiše čaršaf na grob i stavljali sve i svašta baš kao da je švedski sto. Strašno .A kad noću neko otkopa grob da pokupi pare zlato i sve ostalo onda pričaju o nekim vilama i vilenjacima – prisetio se čovjek.

Pročitajte još

Iako su mišljenja bila suprotstavljena mnogi su pisali da razumiju običaje ali im nije najjasnije kako neke od njih nismo prepustili istoriji. Govorili su da ne osuđuju ljude koji poštuju tradiciju svojih mjesta ali da je njima lično neugodno kada se nađu na tim “grobljanskim trpezama.”, prenosi Blic.

– Žalosno za mlado dijete pa i stare ali mislim da je ovo velika glupost kad je čovjek u žalosti kom je bre do jela? Lično ne volim po grobljima glodati koske i služiti se kao da su došli na slavu sramota sto je reko moj pop: cvijeće, svijeća i okaditi grob kom je bre do jela samo još muziku da povedu. Odvratno.

Sto sela sto običaja kaže naš narod. A šta vi mislite o ovom našem običaju?

Prihvati notifikacije