Biznis

POTOP NA TRŽIŠTIMA "Strah i nevjerica među investitorima"

I danas pravi potop na berzama. Na azijskim su cijene drastično pale, kao i na Vol Stritu dan prije, jer se ulagači plaše da će povećanje kamata centralnih banaka izazvati oštro usporavanje rasta svjetske privrede, pa možda i recesiju.

POTOP NA TRŽIŠTIMA "Strah i nevjerica među investitorima"
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

Azijske berze su već šesti trgovinski dan u posljednjih sedam u oštrom minusu. Dow Jones skliznuo je 2,42 posto, dok je S&P 500 potonuo 3,25, a Nasdaq indeks 4,08 procenta.

Akcije tehnoloških kompanija jutros u ozbiljnim gubicima: dionica Tesle je u minusu od 8 odsto, Majkrosofra skoto tri, Appla četiri…Alibabe šest, Amazona skoro četiri…

Bitkoin se popeo na nivo nešto iznad 20.700 dolara, a i Etereum je jutros u blagom plusu. Barel nafte na evropskom tržištu je 119 dolara.

Pročitajte još

– Sve trenutno puca, bilo da se radi o akcijama, o kripto imovini ili bilo čemu drugom. Ono što vidite na tržištu je strah, neizvijesnost i sumnja, upozorio je prije neki dan Nirmal Ranga, šef za trgovanje i tehničke analize na kripto berzi ZebPej, za CNBC.

Ekonomisti iz Vels Farga rekli su u srijedu da očekuju da će se SAD pasti u recesija 2023. godine nakon što je FED povećao kamatne stope za najveći iznos od 1994. u pokušaju da uguši inflaciju.

Ovaj potez Fed-a je izazvao promjenu pogleda na Volstritu o izgledima za rast SAD, a analitičari iz cijelog svijeta kažu da rizici od recesije rastu, prenosi Blic.

Prihvati notifikacije