Regioni

Potpisan Memorandum o razumijevanju između gradonačelnika i Mreže „Promoviši pozitivno“

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić i Damir Radenković koordinator Mreže „Promoviši pozitivno“ koja okuplja 13 nevladinih organizacija  potpisali su danas Memorandum o razumijevanju i time formalizovali dosadašnju saradnju.

Potpisan Memorandum o razumijevanju između gradonačelnika i Mreže „Promoviši pozitivno“
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Ovo je jedan pozitivan iskorak u pravcu unapređenja naše saradnje, a sve s ciljem jačanja društvene kohezije. Vlada Brčko distrikta prepoznala je aktivnosti ove mreže i njihovu opredijeljenost za istinski rad na unapređenjima oblasti koje su od društvenog interesa – rekao je Milić.

Podsjetio je da su u toku procedure donošenja novih propisa koji se tiču saradnje s nevladinim sektorom i da na prostoru Distrikta ima oko 740 nevladinih organizacija i različitih udruženja.

– Nisu svi opredijeljeni da rade na realizaciji konkretnih projekata i iz tog razloga smo se odlučili na promjenu propisa koji će uvesti više reda u toj oblasti – istakao je Milić i izrazio uvjerenje da će uz zakonska rješenja koja su na pomolu Mreža „Promoviši pozitivno“ i sve njene članice dodatno doći do izražaja sa njihovim dobrim aktivnostima.

Koordinator Mreže „Promoviši pozitivno“ Damir Radenkovićje rekao da su i do sada imali veliku saradnju i pomoć Kabineta gradonačelnika i da će potpisivanje današnjeg sporazuma podstaći dodatne aktivnosti.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija
Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

– Potpisivanje Memoranduma za nas znači opredijeljenost gradonačelnika da podrži nevladine organizacije koje se bave suživotom, zajedničkim aktivnostima, ali i konkretnim radom sa mladima i građanima Distrikta. Ujedno nam omogućava apliciranje na različite projekte saradnje civilnog sektora i Vlade što je jedan od ciljeva održivog razvoja – rekao je Radenković.

Istakao je da će ova Mreža dati nesebičan i veliki doprinos u javnim raspravama o novim zakonskim rješenjima kako bi ih usmjerili na saradnju s nevladinim organizacijama koje postoje, rade, imaju svoju adresu i zaposlenike, a ne, kako je rekao, na one koje su tu samo zbog finansija.