Društvo

POTPISAN SPORAZUM O RAZMJENI PODATAKA Brža provjera preminulih korisnika Fonda PIO

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić i direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srpske Mladen Milić potpisali su Sporazum o korišćenju podataka iz Centralne baze drugog primjerka matičnih knjiga koji su evidentirani u matičnoj knjizi umrlih.

POTPISAN SPORAZUM O RAZMJENI PODATAKA Brža provjera preminulih korisnika Fonda PIO
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sporazum će omogućiti bezbjednu razmjenu podataka na dnevnom nivou i ubrzati provjeru vjerodostojnosti informacija o korisnicima Fonda, te će doprinijeti i bržoj provjeri preminulih korisnika i smanjiti zloupotrebe prilikom isplate penzija.

Jujićeva je rekla da Ministarstvo i Fond PIO sarađuju godinama, te da je suština saradnje u tome da se na vrijeme evidentira smrt korisnika penzija kako bi se spriječile zloupotrebe, čime se, naglasila je, vrši ušteda u budžetu Srpske.

Ona je novinarima u Banjaluci rekla da je vođenje matičnih knjiga u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, a čuvanje Centralne baze podataka u nadležnosti Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Osim Fonda PIO, Ministarstvo razmjenjuje podatke elektronskim putem i sa Ministarstvom unutrašnjoh poslova (MUP) Srpske, Fondom zdravstvenog osiguranja i Republičkim zavodom za statistiku.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Primjer dobre prakse je razmjena podataka elektronskim putem sa MUP-om Srpske u postupku određivanja jedinstvenog matičnog broja novorođene djece. Kroz ovu praksu postupak je pojednostavljen i završava se u toku dana, dok se ranije na taj postupak trošilo od sedam do deset dana – rekla je Jujićeva.

Milić je rekao da na ovaj način u Fondu PIO imaju onlajn vezu praktično 24 časa 365 dana u godini sa Drugim izvodom iz matične knjige umrlih građana u Srpskoj, što je veoma bitan podatak, imajući u vidu činjenicu da od 270.000 korisnika prava za koje Fond PIO Srpske trenutno isplaćuje penzije, više od 210.000 njih živi na teritoriji Srpske.

– Ukoliko imamo činjenicu da na godišnjem nivou premine između 11.000 i 12.000 korisnika prava, u svakom momentu prilikom prijave smrti u matičnu kancelariju bilo gdje u Srpskoj automatski imamo taj podatak i obustavljamo isplatu penzije – pojasnio je Milić.

On je rekao da je važno da se razmjenjuju podaci o matičnim brojevima i na osnovu toga, kroz ukrštanje matičnih brojeva u bazi osiguranika Fonda PIO i Drugog izvoda iz matične knjige umrlih identifikuju sve kod kojih je nastupila smrt.

Milić je podsjetio da je Fond PIO prije dvije godine potpisao sporazum i sa agencijom IDEEA tako da imaju podatke i o smrti korisnika prava u FBiH, gdje ih je oko 11.000.

Prema Milićevim riječima, Fond PIO je uspio da predloži razmjenu podataka za nekoliko miliona korisnika prava u republikama nekadašnje SFRJ.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Govoreći o sprečavanju zloupotreba u vezi sa isplatama penzija i uštedama u budžetu Srpske i Fonda, Milić je naveo da je krajem 2011. godine Fond PIO pokrenuo akciju “Stop prevarama-do penzije pošteno”.

– Ova akcija se isključivo odnosila na korisnike prava na invalidsku penziju, dok je ovo došlo tek kasnije kad su se stekli tehnički uslovi kada je riječ informacionim sistemima Fonda PIO i Ministarstva uprave i lokalne samouprave – naveo je on.

Milić je rekao da se po osnovu nedostavljanja potvrda o životu 2011. i 2012. godine obično isključivalo 7.000 do 10.000 korisnika prava.

– Negdje do maja pola ih dostavi potvrde, a druga polovina to ne učini nikada što znači da smo za njih isplaćivali penzije, a da oni nisu bili živi. Prema procjenama Fonda PIO od početka 2012. godine po svim osnovama je između 25 i 30 miliona KM ostalo u budžetu Fonda, odnosno budžetu Srpske – naglasio je Milić.