Digitalna Srpska

POTREBAN GLOBALNI DIJALOG Majkrosoft ne optužuje pojedinačne države za sajber napade

Američka multinacionalna tehnološka kompanija Majkrosoft u svom najnovijem izvještaju o digitalnoj odbrani nije optužila vlade pojedinačnih država da podržavaju hakere, već je samo skrenula pažnju na porijeklo ovih napada, prenosi TAS S.

POTREBAN GLOBALNI DIJALOG Majkrosoft ne optužuje pojedinačne države za sajber napade
FOTO: WU HONG/EPA

U Izvještaju o digitalnoj odbrani koji je objavljen u utorak Majkrosoft navodi da je većina sajber napada koje su zabilježili stručnjaci te kompanije u posljednje dvije godine potekla iz Rusije (52 odsto), Irana (25 odsto), Kine (12 odsto), Severne Koreje i drugih zemalja (11 odsto).

Kompanija je primjetila da u slučajevima kada je kupac (organizacija ili vlasnik računa) ciljan ili ugrožen u koracima koje sprovode akteri nacionalne države, kompanija dostavlja obavještenje o nacionalnoj državi (NSN) kupcu.

Tokom protekle dvije godine Majkrosoft je isporučio više od 13.000 NSN-ova. Najveći procenat NSN-a odnosio se na djelatnost porijeklom iz Rusije, zatim Irana, Kine, Sjeverne Koreje i drugih zemalja.

– Ovaj izvještaj zasnovan je na posvećenosti zaštiti naših klijenata i njihovih podataka širom svijeta. Stoga povremeno skrećemo pažnju na grupe koje, kako vidimo, napadaju naše klijente, kao i teritorije sa kojih djeluju. Nijedna država nije odgovorna za trend sajber napada, a mi vjerujemo da je potreban globalni dijalog za rješavanje ovog pitanja – navela je pres služba kompanije.