Društvo

POTRESNE SLIKE IZ KAMPA VUČJAK Migranti tope snijeg da se napiju vode (FOTO)

Ono čega su se svi pribojavali, upozoravali, alarmirali, posljednja tri dana se događa u migrantskom kampu Vučjak kod Bihaća – humanitarna kriza sa katastrofalnim posljedicama.

POTRESNE SLIKE IZ KAMPA VUČJAK Migranti tope snijeg da se napiju vode (FOTO)
FOTO: E. TRAKO/AVAZ/RAS SRBIJA

Žele ići

Foto: E. Trako/Avaz/RAS Srbija
Foto: E. Trako/Avaz/RAS Srbija

Migranti su prekjuče iz bojkota odbili hranu, ogrjev, napali policiju MUP USK.

Temperatura je sve niža, tenzije sve više. Činjenica je da su u kampu ostali oni koji su primorani, koji su od silnih pokušaja prelaska u Hrvatsku ostali bez novca, telefona.

Juče, u vrijeme posjete reportera Avaza, ponovo nije bilo pitke vode. Migranti su ostali bez vode. Sa kanisterima u rukama krenuli su u Zavalje. Ali komšije su zavrnule ventile da ne bi cijevi zaledile i popucale. Pa su migranti topili snijeg i pili!

Dvojica Avganistanaca, promrzlih, prebijenih, sa kanisterima u rukama, tope snijeg.

Jedan od njih je u papučama, japankama.

Nema više ni vode ni hrane. Želim otići odavde. Prava džungla! A nemamo više snage za igre – govori jedan od njih.

Koga pitati

Na ruci mu je zavoj.

– To je od posljednjeg pokušaja prelaska u Hrvatsku – objašnjava nam. U samom kampu situacija je veoma napeta. Juče nije bilo ni volontera Crvenog krsta koji zbog bojkota nemaju potrebe biti na Vučjaku. U grupama po trojica, sa ručnim testerama odlaze u šumu i sijeku drva da se ugriju i nešto sebi skuvaju. Potresne slike.

Migranti su odlučili u utorak bojkotovati hranu i ogrjev. I juče isto. Sve u nadi da će neko shvatiti da je vrijeme da se ovaj kamp raspusti. Koga nazvati, od koga tražiti odgovore?Redom! Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić nije odgovarao na pozive. Ni gospoda iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM), ministra bezbijednosti Dragana Mektića više niko ništa i ne pita. Nisu se javljali ni Nermin Kljajić, ministar MUP USK, kao ni premijer USK Mustafa Ružnić.

Temperatura ispod nule

Temperatura na Vučjaku juče je bila ispod nule u kontinuitetu. Najtoplije je bilo oko 14 časova, kada je termometar pokazivao – 1 Celzijevih stepeni.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije