Svijet

POTRESNO Beba je bila na IVICI SMRTI zbog sitnice na koju NIKO NE OBRAĆA PAŽNJU

Na Imguru je jedan otac podijelio slike svoje kćerke iz bolnice koja je umalo, kaže, izgubila život, a sve je moglo da se spriječi jednostavnim pranjem ruku.

POTRESNO Beba je bila na IVICI SMRTI zbog sitnice na koju NIKO NE OBRAĆA PAŽNJU
FOTO: IMGUR

Ljudi, htio sam da vam pokažem svog malog borca. Prije tri nedjelje završila je u bolnici zbog virusnog meningitisa. Na svu sreću, oporavila se za par dana jer nije bila teška infekcija, ali sada se bori sa respiratornim sincicijskim virusom. Prošlog ponedjeljka umalo smo ostali bez nje – u bolnici su nam rekli da oni više ništa ne mogu da urade i da ako se stanje pogorša, vjerovatno će umrijeti. Morali smo da je premještamo u opremljeniju bolnicu. Otišli smo u “LeBonheur”, najbolju dječju bolnicu, jer su tamo i meni spasili život kada sam bio dijete.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tamo su joj dijagnostikovani težak oblik respiratornog sincicijskog virusa, težak slučaj upale pluća, prehlada tipa h, bronhitis i oštećenje desnog plućnog krila. Bila je to užasna nedjelja za sve nas.

S radošću mogu da kažem da joj je sada mnogo bolje. Skinuta je sa svih aparata osim sa kiseonika. Čudo je što je živa. A zašto ovo pišem? Jer respiratorni sincicijski virus nije šala, i sestre su me upozorile da pretpostavljaju da ga je dobila jer neko u njenoj blizini nije oprao ruke. Molim vas, perite ruke prije nego što priđete bebama – poručuje otac ove bebe na Imguru.

Šta je respiratorni sincicijski virus?

Respiratorni sincicijski virus (RSV) često uzrokuje infekcije disajnog sistema koje se najčešće pokazuju simptomima infekcije gornjih dijelova disajnog sistema poput prehlade.

Ovaj virus, međutim, može da uzrokuje i infekcije donjih djelova disajnog sistema poput bronhiolitisa i upale pluća. RSV je kod beba najčešći uzročnik bronhiolitisa, upale malih disajnih puteva u plućima.

Kako se zaštititi?

Budući da vakcina i dalje ne postoji, ovo su jedine mjere koje možete da preduzmete:

Redovno prati ruke (svoje i djetetove).

Izbegavati mjesta gdje se okuplja mnogo ljudi, posebno zatvorene prostore.

Izbjegavati dijeljenje djetetovih ličnih stvari (poput dude, čaše, pribora za jelo).

Češće prati dječije igračke.

(Žena Blic)