Društvo

POTVRĐENA DVA SLUČAJA Groznica Zapadnog Nila stigla u Srbiju

U Srbiji su do sada potvrđena dva slučaja obolijevanja od groznice Zapadnog Nila, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

POTVRĐENA DVA SLUČAJA Groznica Zapadnog Nila stigla u Srbiju
FOTO: LEGIONAR/YOUTUBE/SCREENSHOT

Jedan slučaj je registrovan na području Beograda, a drugi u Južnobanatskom okrugu.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca.

Pročitajte još

Za ovo geografsko područje karakteristično je da vektori postaju aktivni u proljeće, mart- april, a period njihove intenzivne aktivnosti je od kraja maja do septembra.

Do 13. jula u državama EU i susjednim zemljama, registrovana su dva slučaja obolijevanja od groznice Zapadnog Nila, odnosno jedan u Grčkoj i jedan u Italiji.

Simptomi bolesti nastaju tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.

Kod oko 80 odsto zaraženih osoba infekcija protiče asimptomatski. Oko 20 odsto inficiranih osoba ima blagu kliničku sliku – groznicu, glavobolju, mučninu, povraćanje, a rijeđe se javlja otok limfnih žlijezda ili pojava ospe na koži grudi, leđa ili stomaka.

Kod jednog oboljelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike sa znacima upale mozga (encephalitis) ili upale moždanica i kičmene moždine (meningitis), odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije