Hronika

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV POLITIČARA Žrtvi se javio preko Fejsbuka, pa je silovao

Novosadskom političaru Srđanu Egiću (43), okrivljenom da je 8. marta prošle godine silovao tada Ninu Šipoš (21), Viši sud u Novom Sadu potvrdio je optužnicu kojom ga Više javno tužilaštvo tereti za krivično djelo silovanja.

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV POLITIČARA Žrtvi se javio preko Fejsbuka, pa je silovao
FOTO: TELEVIZIJA K1, SHUTTERSTOCK / RINGIER .

Kako saznaje Blic, Egiću je odlukom suda produžen pritvor do 4. marta 2024. godine.

Kako kažu u Višem sudu u Novom Sadu, Egiću je produžen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti uticaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela za koje je predviđena zatvorska kazna u trajanju od 5 do 12 godina.

Ovo je adut tužilaštva

Po dokazima koje je protiv Egića prikupilo tužilaštvo u saradnji sa policijom, sudski vještak medicinske struke kaže da se u ovom slučaju vidi koliko znači kada policija i istražni organi dobro odrade svoj posao.

– Oštećena je odmah po prijavi navodnog nasilja upućena na ginekološki pregled koji je u ovom slučaju ključan dokaz tužilaštva protiv novosadskog političara – kaže sudski vještak upoznat sa tokom ovog postupka.

Kako Blic saznaje, ginekološki pregled djevojke koja tvrdi da je silovana nedvosmisleno je pokazao da je imala grub odnos i povrede koje odgovaraju činu silovanja. Slične povrede su ljekari vidjeli u praksi poslije silovanja i sličnih krivičnih djela.

– Ljudi svašta rade i mi ne zalazimo u njihovu intimu, ali u najvećem broju slučajeva možemo da prepoznamo kada je došlo do voljnog, a kada do nevoljnog upuštanja u seksualni odnos. Zna se tačno kakve povrede mogu da nanesu razna seksualna pomagala, a kakve čovjek. Uzorkovanjem zaostalih tragova u vidu tjelesnih tečnosti i drugog materijala za medicinsku obradu može se zaključiti da je bilo nevoljnog seksualnog odnosa. Ko je to počinio nije na nama medicinarima da utvrđujemo, niti mi o tome razgovaramo sa žrtvama – objašnjava sagovornik Blica.

Egić se nalazi u pritvoru odlukom Višeg suda u Novom Sadu, a iza rešetaka je dospio odmah poslije prvog saslušanja u Višem javnom tužilaštvu, gdje je poricao da je počinio krivično djelo silovanja za koje je predviđena kazna od pet do 12 godina zatvora.

Nadležni iz Višeg javnog tužilaštva su odmah poslije navodnog slučaja silovanja rekli da je, pored prijedloga za određivanje pritvora Egiću, javni tužilac oštećenoj djevojci odredio status posebno osjetljivog svedoka u cilju zaštite žrtve seksualnog nasilja.

Žrtva otvorila dušu

Nina Šipoš, koja tvrdi da ju je Egić silovao, ispričala je u policiji da se sa njim upoznala preko Fejsbuka. Kazala je da joj je Egić odgovorio na jednu objavu u kojoj je tražila stan, te joj napisao da mu se javi u inboks. Ona tvrdi da Egića i njegovu porodicu nije poznavala, već da je tek naknadno, iz medija, saznala ko je on.

– Šta svom djetetu da kažem za nekoliko godina zašto mu majka ne voli 8. mart, Dan žena? – napisala je Nina Šipoš na Fejsbuku.

Ko je Srđan Egić

Egić je diplomirani politikolog za međunarodne odnose, magistar i doktor ekonomskih nauka. Nedavno se razveo od žene s kojom ima dvije kćerke. Živi od izdavanja stanova preko interneta, od konsultantskih usluga, a radi i kao direktor marketinga jedne strane kompanije koja se bavi proizvodnjom jahti.

Od 2008. do 2013. godine bio je direktor Slobodne carinske zone Novi Sad AD, kada ga je smjenila Srpska napredna stranka. Od 2009. do 2012. godine bio je volonterski savjetnik tadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića (DS), a od 2014. do 2016. godine bio je direktor Dječijeg sela u Sremskoj Kamenici.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu