Biznis

POVEĆALI PLATE RADNICIMA Privrednicima u Srpskoj isplaćeno osam miliona KM podsticaja

Privrednim subjektima u Srpskoj je, u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi RS, tokom 2020. godine isplaćeno ukupno 8.035.997 KM na ime podsticaja za povećanje plata radnika, saopšteno je iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS.

POVEĆALI PLATE RADNICIMA Privrednicima u Srpskoj isplaćeno osam miliona KM podsticaja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sredstva za prvi obračunski period jul-decembar 2019. godine odobrena su za 450 privrednih subjekata kojima je isplaćeno 3.178.487 KM na ime povećanja plate za 13.052 radnika. Sredstva za drugi obračunski period januar-jun 2020. godine odobrena su za 519 privrednih subjekata kojima je isplaćeno 4.857.510 KM na ime povećanja plate za 18.193 radnika.

Pročitajte još

– Pravo na podsticajna sredstva imala su privredna društva i preduzetnici, koji su povećali plate zaposlenih u odnosu na početnu platu iz marta 2019. godine, a ispunjavaju opšte i posebne uslove Zakona o podsticajima u privredi RS, dok je izmjenom i dopunom zakona uvedena mogućnost da privredni subjekt može ostvariti pravo na podsticaj i za radnike sa kojima je zasnovao radni odnos i poslije marta 2019. godine. Podsticaj je isplaćen privrednim subjektima u 40 opština RS, a najveći iznos podsticaja isplaćen je privrednim subjektima iz prerađivačke industrije – navodi se u saopštenju.

U MPP naglašavaju da je primjena ove mjere imala pozitivan uticaj na realni sektor privrede u RS, a između ostalog doprinijela je rastu prosječnih plata i povećanju broja zaposlenih uprkos negativnom uticaju na cjelokupnu privredu tokom pandemije virusa korona.

– Sredstva predviđena ovim zakonom se nalaze u budžetu Ministarstva privrede i preduzetništva i za 2021. godinu, te će privredni subjekti moći aplicirati na ime povećanja plata radnika za odgovarajući obračunski period – stoji u saopštenju.