Društvo

POVEĆAN BROJ PACIJENATA ZARAŽENIH KORONOM Dom zdravlja u OVOM GRADU prinuđen da otvori još jednu kovid ambulantu

Usljed povećanja broja pacijenata zaraženih korona virusom, čačanski Dom zdravlja bio je prinuđen da otvori još jednu kovid ambulantu.

POVEĆAN BROJ PACIJENATA ZARAŽENIH KORONOM Dom zdravlja u OVOM GRADU prinuđen da otvori još jednu kovid ambulantu
FOTO: MARKIIAN LYSEIKO/EPA

Tri su trenutno u funkciji, a u njima radi više od deset ljekara, prenosi Blic.

Dr Aleksandar Pajović direktor Doma zdravlja u Čačku je za Rinu rekao da je broj pacijenata na dnevnom nivou odavno veći od 500, kao i da je u jednom trenutku bilo i do 640 pregleda. Ambulante rade u dvije smjene do 23 sata uveče.

Pročitajte još

Pajović je rekao da je u poslednja tri dana broj prvih pregleda smanjen i da su ovi rezultati ohrabrujući. Do sada je bilo od 240 do 290 prvih pregleda, a u posljednja tri dana ovaj broj je pao na 230, 190 i juče 176, navodi direktor čačanskog Doma zdravlja.

On je istakao da je slična situacija i u Gornjem Milanovcu, Lučanima i Ivanjici.

Na teritoriji Moravičkog okruga juče je urađeno 538 testova, a pozitivan rezultat dobijen je u 187 slučajeva, što znači da broj pozitivnih pada ispod trećine, rekao je Pajović.

On je ukazao da činjenice pokazuju da je ovaj pik epidemije mnogo snažniji od onog u proljeće i ljeto i da mnogi pacijenti pokazuju težu kliničku sliku.

Pajović navodi da su svi kapaciteti čačanske Opšte bolnice maksimalno popunjeni i da se na kovid odneljenjima nalazi 204 pacijenta, a u Plavu halu je smnešteno 40 obolelih, tri puta više nego ranije.

– Kada smo u maju mjesecu otvorili privremenu bolnicu tu su bili smješteni pacijenti sa relativno blažom kliničkom slikom, ali sada je situacija takva da smo bili primorani da taj prostor opremimo kiseoničnim bocama i skoro svi pacijenti su na kiseoničkoj potpori – istakao je direktor Doma zdravlja u Čačku.