Društvo

"Povišica od 50 odsto je neprihvatljiva" U udruženju saobraćaja i veza PROTIV MINIMALCA od 1.050 KM

Udruženje saobraćaja i veza Republike Srpske poručilo je da je za ovaj sektor apsolutno neprihvatljivo povećanje minimalne plate od 50 odsto jer nema sredstava za isplatu istih.

"Povišica od 50 odsto je neprihvatljiva" U udruženju saobraćaja i veza PROTIV MINIMALCA od 1.050 KM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

-Takođe ako se to desi, ovo povećanje neće doprinijeti povećanju ostalih plata i samo će pospješiti odlazak radnika. Takođe veliki rast minimalne plate će povećati broj zloupotreba bolovanja koji je i sada veliki saopšteno je iz ovog udruženja povodom najava da bi povećanje minimalca moglo da ide na 1.050 KM.

Zbog ugovorenih obaveza, dodaju iz ovog udruženja, ova preduzeća neće moći otpuštati radnike, ali je realno da će veliki broj manjih, kao i preduzeća iz manjih mjesta morati zatvoriti kompletna preduzeća, navedeno je u saopštenju Udruženja.

Pročitajte još

-Situacija u ovom sektoru i do sada je bila veoma teška. U ovom sektoru se nalaze preduzeća koja se bave putničkim, teretnim, željezničkim i poštanskim saobraćajem. Ovo je inače niskoakumulativna grana i uglavnom zbog njenog značaja u svim državama u okruženju funkcioniše uz pomoć i subvenciju država, što je u BiH u potpunosti izostalo – navedeno je u saopštenju.

javni gradski prevoz autobus putnici stanica
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Poručuju da situacija sa smanjenjem proizvodnje u nekim proizvodnim i rudarskim preduzećima već ima negativne posljedice na teretni i željeznički saobraćaj, putnički saobraćaj funkcioniše sa konstantnim padom prihoda već nekoliko godina unazad, nelojalnom konkurencijom i divljim prevozom koji niko ne sprečava i kontrolisanim i ograničenim cijenama usluge na lokalnom nivou.

– Zbog specifičnosti poslovanja imaju veliki broj radnika i velike troškove a male prihode – poručili su iz Udruženja, prenose Nezavisne novine.

slovenija - vozaci kamioni
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Podsjećamo, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nedavno je poručio da će se založiti da minimalna plata u Srpskoj u 2024. godini bude 1.050 KM. Nakon toga poslodavci i ekonomski analitičari su upozorili su da će povećanje minimalca na pomenuti iznos ugasiti desetine hiljada radnih mjesta, te da će zbrinjavanje radnika koji ostanu bez posla državu koštati više od 300 miliona maraka. Savez sindikata RS je podržao Dodikov prijedlog.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije