Politika

POVODOM 9. JANUARA Cvijanović: Poštovati svaku žrtvu datu za Srpsku

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da treba poštovati svaku žrtvu datu za Srpsku i izrazila uvjerenje da će Republika Srpska svake godine biti sve jača i razvijenija jer je pokazala kapacitet institucija boreći se sa raznim problemima.

POVODOM 9. JANUARA Cvijanović: Poštovati svaku žrtvu datu za Srpsku
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Cvijanovićeva je naglasila da se nikada ne smije prestati sa iskazivanjem poštovanja prema svemu što je dato i ugrađeno u temelje Srpske.

– Sloboda je stvarana mukotrpno uz mnogo ljudskih žrtava, ljudi su ostali bez dijelova tijela, a materijalna razaranja su ogromna – rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon što je, povodom obilježavanja Dana Republike, u ime institucija Srpske, položila vijenac na spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom Groblju Sveti Pantelija.

Ona je istakla da Republika Srpska danas živi u slobodi, razvija se, suočava se sa različitim izazovima, ali ih i prevazilazi.

– To nas ne smije odmaći ni na koji način od onoga što su prave vrijednosti i kada je riječ o stvaranju Republike Srpske, ali i kada je riječ o njenom razvojnom putu – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je uvjerena da će Republika Srpska svake godine, za svaki Dan Republike i za svaki drugi važan praznik biti sve jača i razvijenija.

– Pokazali smo kapacitet institucija Republike Srpske boreći se sa raznim problemima – političkim pritiscima, ekonomskim nedaćama, te epidemijom virusa korona, savladavajući te prepreke i uspostavljajući sve čvršću vezu naših institucija i građana – naglasila je Cvijanovićeva.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstitutivni status.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović takođe je rekla da je stav Srpske da BiH više ne treba visoki predstavnik ovakav kakav jeste i koji se upliće u dnevno-političke stvari, daje teške kvalifikacije, doprinosi neredu i lobira samo za jednu stranu.

Cvijanovićeva je rekla da je BiH neophodno da se razvija, izvršava svoje obaveze na evropskom putu i stvara partnerski odnos sa EU, čemu je prepreka upravo ovakav visoki predstavnik.

– Stoga, ne vidim razlog za njegovo postojanje – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da visoki predstavnik jeste dejtonska kategorija, ali da bi ta pozicija i funkcija vremenom trebala da nestane sa scene.

– I da visoki predstavnik ne bude neko ko će svako malo da prijeti, piše neke lažne izvještaje, svrstava se na jednu stranu i doprinosi neredu umjesto onome što jeste njegov mandat i opis posla, a to je da koordiniše i olakšava određene stvari i procese, bude na usluzi i prijatelj svima – pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se aktuelni visoki predstavnik i mnogi njegovi prethodnici nisu ponašali partnerski i držali se svog mandata, već su brutalno mijenjali Ustav i zakone, kažnjavajući ljude i slično.

Ona smatra da bi visoki predstavnik ili trebalo da nestane apsolutno ili da se, ako je već dejtonska kategorija, drži mandata i ne upliće u dnevno političke stvari, ne iznosi i ne daje teške kvalifikacije i ne svrstava se i ne lobira samo za jednu stranu u BiH s obzirom da je ovo višenacionalna zajednica gdje je potrebno da se poštuju prava svih.