Politika

Povrat poreza na hranu i OPREMU ZA BEBE: Borenović i Pekićeva uputili inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o PDV

Poslanici PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović i Mira Pekić, danas su zvanično uputili inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o PDV, koja predviđa povrat PDV na hranu i opremu za bebe roditeljima i starateljima djece do dvije godine starosti.

Sjednica kolegijuma PDP
FOTO: PDP

Ovom inicijativom Predstavnički dom BiH obavezuje Savjet ministara da u roku od 60 dana pripremi Prijedlog izmjena i dopuna zakona o PDV, a hranom i opremom za bebe, za koju se može ostvariti povrat PDV smatraju se: hrana za bebe, pelene, krevetac, kolica, stolica za hranjenje i autosjedalica.

– U situaciji kada imamo stalni odliv mladih ljudi u inostranstvo, pad nataliteta, kontinuiran rast cijena osnovnih životnih namirnica koji nije praćen na adekvatan način rastom ličnih primanja građana, ovo bi bila jedna od konkretnih mjera za poboljšanje demografske situacije – rekao je Borenović.

Ističe da ova inicijativa nije deklarativna podrška, kakve redovno slušamo od političkih aktera, nego bi se na ovaj način roditeljima umanjio dio izdvajanja iz kućnog budžeta za kupovinu opreme i hrane za bebe.

Pročitajte još

Očekujem da će kolege poslanici imati razumijevanja za to da jedna konkretna mjera, poput ove, može olakšati život roditeljima i starateljima, posebno u ovo vrijeme galopirajuće inflacije, te da će podržati inicijativu – rekao je Borenović.

Kaže da je inicijativa, prije upućivanja u proceduru, razmatrana i na sjednici Кolegijuma Predsjedništva PDP.

– Ovaj prijedlog je u skladu sa PDP Programom obnove Republike Srpske, u dijelu koji se odnosi na demografsku obnovu, kojem smo posvetili značajan dio našeg programa, potpuno svjesni važnosti teme, odnosno očuvanja stanovništva u Republici Srpskoj, postizanja demografske stabilnosti, pa u konačnici i rasta – poručio je Borenović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije