Kolumne

Poziv bez autoriteta

Predsjedništvo BiH poziva sve institucije i nivoe vlasti u BiH da, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, u okviru Mehanizma koordinacije, od zajedničkog interesa svih u BiH, hitno pokrenu sve procedure neophodne za ispunjavanje zahtjeva Evropske komisije...

Poziv bez autoriteta
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovako glasi Izjava Predsjedništva BiH o evropskom putu BiH usvojena na posljednjoj sednici trojca.

Ili u prevodu, pozivamo vas da svi radite svoj posao. Eto dokle su srozane evrointegracije BiH.

Osim što je naša evropska perspektiva pala u sjenku predizborne kampanje i, konkretno, izlaska DNS iz vladajuće koalicije u Srpskoj, drugi nedostatak izjave Predsjedništva BiH jeste njegov autoritet. Ova institucija sama po sebi nema nikakvu snagu da bi bilo kome u BiH mogla nešto ga „naredi“.

Njena snaga počiva na snazi svakog člana Predsedništva pojedinačno, a već na prvu je jasno da samo Milorad Dodik i samo institucijama u Republici Srpskoj može da kaže da nešto urade. I da to bude urađeno, ako se stvarno želi.

Pročitajte još

Može li trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović da naredi SDA ili Bošnjacima da ispoštuju obaveze iz evropskog paketa? Ne može. Šta tek reći za Željka Komšića koji ne može da pozove ni Hrvate ni Bošnjake da nešto urade u političkom smislu.

Iz tih razloga izjava Predsjedništva BiH samo lijepo zvuči i lijepo je prihvaćena u Briselu i ništa više od toga. Ispuniti evropske prioritete znači reformisati sistem vrijednosti u BiH iz korijena, a za to nismo spremni, niti motivisani, jer nema garancije da nakon toga slijedi kandidatski status, ili ne daj bože članstvo.

Na snazi je već legendarno međusobno zamajavanje nas i briselskih birokrata, po principu “biće bolje iduće godine”.

Da zavrnemo rukave i radimo mogu da nas natjeraju samo dvije sile: da kreditna podrška BiH bude uslovljena ispunjavanjem određenih političkih uslova, ili da EU odustane od famoznih uslova i preko reda nas pogura u članstvo, plašeći se nekog novog sporazuma kod Trampa, koji bi Brisel izbacio iz igre kao ključnog igrača na našem terenu.