Društvo

Poziv iz FZO RS: Regulišite svoje zdravstveno osiguranje

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pozao je sve građane koji još nisu prijavljeni na zdravstveno osiguranje da posjete nadležne poslovnice Fonda kako bi regulisali svoj status.

Poziv iz FZO RS: Regulišite svoje zdravstveno osiguranje
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Oni napominju da i dalje finansiraju zdravstvene usluge za osigurane i neosigurane građane u javnim zdravstvenim ustanovama, ali da će po ukidanju vanredne situacije izazvane pandemijom, prestati da finansiraju zdravstvenu zaštitu za neosigurane građane.

Osim toga, izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju RS koji je stupio na snagu prošle godine, dat je širok spektar mogućnosti prijave na osiguranje, a sve u cilju da svi građani budu obuhvaćeni obaveznim zdravstvenim osiguranjem.

Zaposlene na osiguranje prijavljuje poslodavac, penzionere koji su penziju ostvarili u RS Fond PIO RS, inostrane penzionere zemlja u kojoj su ostvarili penziju ili inostrani penzioneri lično, osobe bez prihoda na osiguranje prijavljuje Fond, kao i djecu do 15 godina, starije od 65 godina, redovne studente, kao i mnoge druge osjetljive kategorije društva.

Izmjenom ovog zakona propisano je da su obavezno osigurana lica državljani Republike Srpske koja u cijelosti ili djelimično ostvaruju penziju ili invalidninu od inostranog isplatioca, ako međunarodnim sporazumom nije drugačije određeno. Budući da je izmjenom zakona propisan poseban osnov osiguranja za ovu kategoriju građana – inostrani penzioner, važno je da se svi građani koji spadaju u ovu kategoriju prijave na propisan osnov osiguranja.

– Ovo je prilika i da pozovemo sve državljane Republike Srpske koji u cijelosti ili djelimično ostvaruju penziju ili invalidninu iz inostranstva (od inostranog isplatioca), da se jave u nadležnu poslovnicu radi regulisanja svog statusa- poručili su iz Fonda.

Dodaju da su organizovano, za sve one građane za koje su imali podatke da na ovaj način ostvaruju penziju poslali poziv da se jave u nadležnu poslovnicu Fonda radi promjene osnova osiguranja.

Pročitajte još

– Napominjemo, da lica koja u cijelosti ili djelimično ostvaruju penziju ili invalidninu od inostranog isplatioca više neće zdravstvenu zaštitu ostvarivati kao penzioneri Fonda PIO RS, već po osnovu ostvarene penzije u inostranstvu- zaključili su iz FZO.

Primjena novog zakona, navode, omogućila je i precizniju sliku o strukturi osiguranih lica, jer su ranije mnogi po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na osiguranje, a da aktivno nisu ni tražili posao. Izmjenjeni zakon jasno je definisao da osobe koje nemaju nijedan drugi osnov za prijavu na osiguranje, a spadaju u posebne, osjetljive kategorije društva, njih na zdravstveno osiguranje prijavljuje Fond.

Navedenim izmjenama Zakona po prvi put je omogućeno da osnov za prijavu na osiguranje bude starosna dob, specifična bolest ili stanje, lica bez prihoda i drugo, ukoliko ne postoji nijedan drugi osnov za prijavu na osiguranje.

Ovo zakonsko rješenje daje mogućnost da određene kategorije po osnovu godina, posebnog društvenog statusa, te bolesti, budu prijavljene na osiguranje, što ranije bilo moguće.

Prihvati notifikacije