Regioni

Poziv Srebreničanima da produže plovidbene dozvole

Odjeljenje za privredu opštine Srebrenica pozvalo je vlasnike čamaca da produže plovidbenu dozvolu ukoliko je istekla, uz napomenu da će u suprotnom njihova plovila biti izbrisana iz registra.

Poziv Srebreničanima da produže plovidbene dozvole
Foto Srna / Mirjana Jokanović

Stručni saradnik u ovom odjeljenju Mirjana Jokanović rekla je da, prema važećim propisima, registracija za plovila važi pet godina, a plovidbena dozvola se produžava svake godine.

Ona ističe da se plovidbena dozvola izdaje u ovom odjeljenju uz naplatu 50 KM republičke takse za korištenje neuređenih plovnih puteva, dok se nakon svakih pet godina vrši provjera tehničke ispravnosti i bezbjednosti plovila da bi se produžila njegova registracija.

Jokanovićeva navodi da na vodama u ovoj opštini ima 49 registrovanih različitih plovila, ali i da postoji neutvrđen broj neregistrovanih čamaca koji bespravno plove Perućačkim jezerom i rijekom Drinom u srebreničkoj opštini.

Za polovinu registrovanih plovila vlasnici svake godine propisno produžavaju plovidbenu dozvolu, dok ostali zanemaruju tu zakonsku obavezu, a koriste plovila i na taj način krše propise, izbjegavaju izdatke i ugrožavaju svoju i bezbjednost drugih učesnika u plovidbi, najčešće na Perućačkom jezeru – ističe Jokanovićeva.

Ona upozorava da će u slučaju neodazivanja vlasnika čamaca da produže plovidbene dozvole izbrisati ta plovila iz registra u skladu sa propisima i obavijestiti nadležnu Kapetaniju Brčko i inspekciju Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske da preduzmu odgovarajuće zakonske mjere.