Društvo

Pozvali gazdinstva na saradnju: Zavod za statistiku Srpske sprovodi anketu o zasijanim površinama

Anketa „Godišnje istraživanje o zasijanim površinama na kraju proljetne sjetve i procjena prinosa ranih kultura"

Traktor na njivi
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Republički zavod za statistiku će u periodu od 25. maja do 10. juna ove godine sprovoditi anketu „Godišnje istraživanje o zasijanim površinama na kraju proljetne sjetve i procjena prinosa ranih kultura”.

Kako su saopštili iz ovog zavoda, na teritoriji Republike Srpske, anketom će biti obuhvaćeno oko 3.800 poljoprivrednih gazdinstva, od čega oko 3.360 porodičnih i 420 gazdinstava pravnih lica i preduzetnika. Anketiranje će se obaviti na slučajno odabranom uzorku, telefonskim putem uz pomoć angažovanih ovlaštenih anketara Zavoda.

Pročitajte još

– Ovom statističkom aktivnošću će se, prema definicijama propisanim važećim EU regulativama, metodološkim uputstvima i preporukama Evrostata, prikupiti podaci o površini korišćenog poljoprivrednog zemljišta, ostvarenoj sjetvi i očekivanim prinosima ranih kultura. Prikupljeni podaci o poljoprivrednim gazdinstvima su povjerljivi i koristiće se isključivo u statističke svrhe, a u skladu sa Zakonom o statistici RS – navodi se u saopštenju.

Iz Zavoda pozivaju sva poljoprivredna gazdinstva koja su izabrana uzorkom, da prihvate saradnju i daju odgovore ovlaštenim anketarima Zavoda i tako doprinesu uspjehu ove ankete.

Anketa „Godišnje istraživanje o zasijanim površinama na kraju proljetne sjetve i procjena prinosa ranih kultura” predstavlja redovno statističko istraživanje na uzorku koje se provodi u godišnjoj dinamici.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije