Magazin

Pravilno održavajte odjeću od vune: Pomoću ovih savjeta imaće duži vijek trajanja

Sezona džempera i druge vunene odjeće je već otvorena, tako da je pravilno održavanje stvari od vune sada važnije nego ikada.

Pravilno održavajte odjeću od vune: Pomoću ovih savjeta imaće duži vijek trajanja
FOTO: SIMPLISAFE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Znamo 10 trikova, koji ne samo da će sačuvati vaše omiljene vunene haljine i džempere, već će značajno produžiti njihov “život”.

Peglanje

Vunene stvari nije poželjno peglati. Rizikujete da deformišete tkanje i dobijete “sažvakan” džemper. Pokušajte da haljinu ili džemper od vune „ispeglate“ na ovaj zanimljiv način. Zakačite džemper da visi u kupatilu koje je ispunjeno parom (nakon tuširanja ili kupanja).

Ne zaboravite na specijalne dodatke

Kao što je slučaj sa cipelama, specijalni alati za četkanje su izmišljeni sa razlogom. Uzgred, četkice za četkanje odjeće možete kupiti u bilo kojoj radnji na odjeljenju kućne hemije.

Koristite bebi šampon

Ukoliko perete odjeću od vune, a niste nabavili specijalni deterdžent za vunu, odjeću možete oprati bebi šamponom. Odjeća od vune se neće izgužvati i mirisaće divno.

Samo hladna voda

Dakle, jedan od najvažnijih pravila za njegu vunenih stvari jeste pranje samo u hladnoj vodi! To ne samo da će pomoći u očuvanju boje, već neće dozvoliti da se stvari deformišu od nošenja.  

Ne zaboravite da očistite stvari

Prije nego što uzmete stvari od vune iz ormara, budite sigurni da ste ih pažljivo očistili četkom za odjeću. Četkanjem ćete osloboditi odjeću od malih mrvica, prljavštine i prašine – tako ćete spriječiti pojavu moljaca.

Promjena oblika

Ako želite da polako promijenite oblik stvari ili da na primjer, produžite kratke rukave – to može biti učinjeno tek nakon pranja, širenjem proizvoda na čistoj, suvoj krpi.

Pročitajte još

Recite „ne“ vješalici

Nikada nemojte da čuvate vuneni džemper ili haljinu na vješalicama u ormaru. Tako ćete pokvariti oblik stvari. Džempere držite na policama uredno zakopčane i sklopljene.

Samo horizontalno sušenje

Poželjno je da vunenu odjeću sušite na horizontalnoj površini. Kao što smo ranije spomenuli, džemper od vune stavite na čistu, suvu krpu ili peškir. Peškir će apsorbovati svu vlagu iz opranog džempera.

Odjeća od kašmira

Komade od kašmira, koji su po pravilu skupi, treba održavati da bi zadržali tu vazdušastu mekoću. Kašmir nema potrebe nositi na hemijsko čišćenje. Ove džempere perite na programu za vunu na najnižoj temperaturi ili u blagom rastvoru u mlakoj vodi.

Zaštitite vunenu odjeću

U ormaru gdje čuvate garderobu od vune, uvijek stavite nekoliko grančica lavande ili sredstva protiv moljaca koji su njeni najveći neprijatelji, prenosi Novosti Magazin.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije