Kultura

Praznična atmosfera za djecu u “Jazavcu”: U pripremi novogodišnje predstave za mališane

Gradsko pozorište “Jazavac” počelo je sa radom na novoj predstavi na Dječijoj “JUHU” sceni koja je nastala po tekstu “Deda Mrazova ženidba” Tode Nikoletića, a za nju režiju potpisuje Belinda Božičković.

Praznična atmosfera za djecu u “Jazavcu”: U pripremi novogodišnje predstave za mališane
FOTO: GRADSKO POZORIŠTE JAZAVAC

Belinda je na sceni “Jazavca” potpisala režije predstava “Magareće godine”, “Bam bam”, “Čudo” i “Život u sredini”.

Tekst za predstavu je napisao Tode Nikoletić i govori o tome da se sreća nikada ne treba i ne može graditi na tuđoj nesreći. Predstava je uzbudljiva i duhovita, sa simpatičnim likovima. Namijenjena je svoj djeci, svih uzrasta, koja vole novogodišnje praznike – objasnila je rediteljka Belinda Božičković.

Foto: privatna arhiva
Foto: privatna arhiva

U predstavi igraju Dragana Marić, Nađa Kostić, Nataša Perić, Aleksandar Runjić i Dragoslav Medojević Meša i Boško Đurđević u alternaciji. Scenograf je Nevena Milašinović, kostimograf Ivana Jovanović, a koreograf Željka Đukić.

Prema njenim riječima, pozorišnog sadržaja za djecu ima dovoljno, ali tu je veoma važna i uloga roditelja.

– Dječije pozorište, Nevid teatar, Gradsko pozorište “Jazavac”, rade predstave za djecu, tako da pozorišnih predstava za djecu ima, ali treba apelovati na roditelje da ih češće vode u pozorište, jer će tamo otkriti nevjerovatan svijet mašte i kreativnosti – dodala je.

Originalnu muziku za predstavu “Deda Mrazova ženidba” komponuje Bojan Stijak. Ova predstava biće izvođena povodom novogodišnjih praznika na matičnoj sceni “Jazavca” u Banjaluci, a premijera je planirana za 1. decembar.

– Vjerujem da, ko jednom uđe u pozorište, se teško od njega odvaja, lako se stvori ta navika, samo djeci treba pokazati. Tu će im sva čula biti zadovoljena. Ako pola sata ili sat, uživaju u divnoj muzici, kostimima, scenografiji, lijepoj riječi, nemoguće je da to na njih ne ostavi nekakav pozitivan trag – rekla je rediteljka o uticaju pozorišta na djecu.

Foto: Gradsko pozorište Jazavac
Foto: Gradsko pozorište Jazavac

Ona dodaje da joj je uvijek divno raditi u Gradskom pozorištu “Jazavac”.

– Hvala im što imaju sluha za mlade ljude i što se ne plaše dati im šansu da neke od svojih prvih pozorišnih koraka naprave upravo kod njih – kaže ona.

Gradsko pozorište “Jazavac” sprema još jednu predstavu za mališane. U pitanju predstava koja je autorski projekat Velimira Blanića koji je pored toga što je napisao tekst “Naše je samo ono što drugome damo”, zadužen i za režiju, scenografiju, kostim, a i igra u predstavi zajedno sa Bojanom Supić. Ova predstava biće izvođena na putu, takođe povodom novogodišnjih praznika.

Roditelji uče djecu ljubavi prema pozorištu

– Mislim da tehnologija nije bitno uticala na odlazak, odnosno neodlazak djece u pozorište. Ko ga voli uvijek će mu se vraćati, a ko nema naviku da ga posjećuje, radije će ostati kod kuće i igrati igrice. Mislim da sve kreće iz kuće i od roditelja. Oni biraju hoće li djetetu dati u ruke telefon, knjigu ili ga odvesti na predstavu. Ono što znam sigurno, je to da, pozorište liječi i da će djeci koja ga posjećuju razviti osjećaj za lijepo, čuće lijep govor sa scene, a možda i sami požejleti da budu dio istog. Gradsko pozorište “Jazavac” je osnovalo školu glume i govora, koja broji preko 150 članova i to je tek priča za sebe. Koliko djeca mogu napredovati kroz časove glume i koliko gluma ima terapeutski uticaj na njih, je nevjerovatno- riječi su rediteljke.