Politika

Predsjednik CIK BiH o PRIJAVI PROTIV DODIKA: Vrijeme da se teškim javnim riječima stane u kraj

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, je kazao da je lično potpisao prijavu protiv Milorada Dodika koja je poslana Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, te da se time želi postići da se teškim javnim riječima stane u kraj.

Predsjednik CIK BiH o PRIJAVI PROTIV DODIKA: Vrijeme da se teškim javnim riječima stane u kraj
FOTO: SRNA

Očekuje reakciju od Tužilaštva, jer kako kaže u prijavi su navedeni elementi napada na ženu, kao i napadi koji imaju primjese etničkog karaktera.

– S obzirom na težinu javne riječi koju sebi akteri daju za pravo – nisu nam reakcije neočekivane. Nezadovoljstvo odlukama se problematizuje na takav način, riječima koji imaju elemente uvrede, kaznenog djela, što smo i naveli. Umjesto preko žalbi i pravnih lijekova. Kod nas se dešava tako, nije nas iznenadilo – rekao je Bakalar za N1.

Pročitajte još

Podsjećamo, Vanja Bjelica Prutina, članica CIK, bila je meta verbalnih napada Milorada Dodika u dva navrata.

– Mi smo bili zgroženi, puno smo komunicirali na tu temu i najteže riječi su izgovorene prema njoj. Njoj je bilo najteže. Kvalifikacije su se ponovile, nisu izrečene samo jednom. Taj političar je stao iza svojih riječi, pojačao ih je. To smo naveli. Vidjećemo kako će Tužilaštvo reagovati – kazao je.