Politika

“Predsjednik Suda BiH je u zatvoru, sud je u raspadu, a vi sudite Dodiku” Petronijević i Tapušković pratiće današnji proces u Sarajevu

Predsjednik Centra za obnovu međunarodnog prava Goran Petronijević izjavio je Srni da će danas sa doajenom srpske advokature Branislavom Tapuškovićem u Sarajevu prisustvovati ročištu pred Sudom BiH predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da bi pratili kako se vodi postupak.

goran petronijević advokat
FOTO: SRNA

Petronijević kaže da je sudski postupak do sada obilovao nepravilnostima i nazakonitostima, uz očiglednu političku namjeru da bude ubrzan.

Petronijević je naglasio da je jedna od nezakonitosti bila i odluka da dođe do razdvajanja postupka Dodiku i vršiocu dužnosti direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Milošu Lukiću.

-Kada je bilo drugo ročište ukazao sam da takva vrsta ishitrenosti vođenja postupka nije karakteristična ni za taj niti za bilo koji drugi sud – rekao je Petronijević.

Prema njegovim riječima, to ukazuje da postoji određena politička potreba za ubrzanjem tog postupka, a da ta činjenica govori da taj koji ubrzava zna kakva će odluka biti donesena.

On je objasnio da pravo na pravično suđenje i pravo na suđenje u razumnom roku može biti povrijeđeno i brzinom zbog toga što se odbrana ne može pripremiti za svjedoke i iz drugih razloga.

-To je često prema nama primenjivao i ovaj nesrećni Haški tribunal. Dakle, to je taj model, to je taj pelcer, to je ta tribunalizacija tog nesrećnog pravosuđa tamo u BiH, kao i ovde u Srbiji isto – rekao je on.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Petronijević je rekao da postupak Dodiku i Lukiću nije trebao ni biti razdvojen.

-Šta bi se izgubilo toliko da je odloženo jedno ročište, ali ništa, samo se na taj način pokazalo i ofiralo da postoje strahoviti pritisci ubrzavanja tog postupka – rekao je on.

Petronijević je rekao da je prethodni sudija u postupku Mirsad Strika navodno pokušavao da bude objektivan, ali se vidjelo da mu “to ne ide”.

-On se upinjao nesretnik da to pokaže, da izgleda da je to on, ali to ne ide… Imam informaciju od kolega za ovu sudiju koja je sada određena (Senu Uzunović). To je očigledno da je tu sa nekim silnim njenim “bekgraundom” – rekao je Petronijević.

On je naglasio da su to “stvari koje ne smeju da se dešavaju”.

Znate, predsjednik suda je u zatvoru, sud je u raspadu, sve trešti od korupcija i afera, a vi sudite predsjedniku jednog od entiteta. I vi se ponašate kao da se ništa ne dešava i kao da je sud u Americi, a ovo se događa u nesrećnoj Bosni – rekao je on.

Ranko Debevec
FOTO: SANELA PRAŠOVIĆ GADŽO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Petronijević je naveo da je Centar za obnovu međunarodnog prava napravio raspored da na svakom suđenju budu najmanje po dvojica njhovih advokata.

-Tapušković i ja dolazimo u Sarajevo da pratimo kako se taj postupak vodi. Tapušković ima 86 godina, doajen je srpske advokature, bio je predsjednik beogradske i srpske komore, bio je prijatelj Suda u Hagu za Miloševića. Branio je ne znam koga na ovom prostoru i on je izrazio želju da dođe i da vidi to čudo šta se tamo dešava i da vidi što do sada nije video – rekao je Petronijević.

Pročitajte još

Pred Sudom BiH za danas su zakazana ročišta u procesima koji se vode protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Oba ročišta zakazana su za 13 časova u sudnici broj četiri, objavio je Sud na svojoj stranici iako je Lukićev predmet od Dodikovog u janurau razdvojio sudija Suda BiH Mirsad Strika, koji je vodio ovaj proces prije nego što je predmet dodijeljen sudiji Seni Uzunović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu