Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PREDSTAVNICI BiH U BUDIMPEŠTI “Prepoznali smo potencijal informacijsko-komunikacijskih tehnologija”

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Ministarstvo komunikacija itransporta BiH/RAS Srbija

Zamjenik ministra komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, Saša Dalipagić, učestvovao je na panelu Digitalne integracije zapadnog Balkana koji se u sklopu Digitalnog foruma Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) održava u Budimpešti.

Prilikom svog obraćanja prisutnima, zamjenik Dalipagić je istaknuo da je naša zemlja prepoznala društveni i ekonomski potencijal informacijsko-komunikacijskih tehnologija, širokopojasnog pristupa i digitalnih vještina kao temelje za bržu i kvalitetniju digitalnu transformaciju.

Stoga Ministarstvo komunikacija i transporta BiH užurbano radi na izradi što kvalitetnijeg zakonodavstva kako bi se procesi digitalne transformacije i integracije što kvalitetnije provodili.

– Trenutno radimo na izuzetno važnim zakonskim i strateškim dokumentima, poput donošenja novog Zakona o elektroničkim komunikacijama i izradi Strategije širokopojasnog pristupa. Takođe, dodijelili smo dozvole za 4G telekom operaterima, usvojili Politiku razvoja informacijskog društva BiH za razdoblje 2017 – 2021, a očekujemo i usvajanje Zakona o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije – rekao je Dalipagić.

On dodaje da će BiH veliku pažnju posvetiti aktivnostima na izradi Zakona o kibernetičkoj sigurnosti, Strategije razvoja informacijskog društva u BiH, Strategije razvoja elektroničke uprave u BiH i Zakona o kritičnim IKT infrastrukturama.

– Sprovođenje ovih aktivnosti doprinijeće razvoju i unapređenju ekonomije, povećanju standarda života i BDP-a te spriječiti odlazak mladih kvalifikovanih kadrova i ubrzati kretanje ka Evropskoj uniji – naglasio je Dalipagić.

Dobri odnosi

Na margini sastanka, zamjenik Dalipagić se susreo s veleposlanicom Bosne i Hercegovine u Mađarskoj Biljanom Gutić-Bjelicom sa kojom je razgovarao o pitanjima u oblasti komunikacija i transporta dviju zemalja.

Foto: Ministarstvo komunikacija i transporta BiH/RAS Srbija

Na susretu su obostrano istaknuti dobri odnosi između BiH i Mađarske u navedenim oblastima.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO