Društvo

"PREDUZELI SMO NIZ MJERA" Vakcinacija jedini spas od morbila

Da je pojava epidemije morbila u Semberiji osvijestila mnoge roditelje potvrđuju u ambulantama širom Srpske, ističući da je posljednjih dana povećan broj vakcinisane djece MMR dozom.

"PREDUZELI SMO NIZ MJERA" Vakcinacija jedini spas od morbila
FOTO: MEDICALCHANNELASIA/YOUTUBE/SCREENSHOT

U pedijatrijskim ambulantama širom Srpske kažu da se najčešće javljaju oni roditelji koji kasne sa vakcinacijom, jer ih je strah od morbila natjerao da ispune ovu zakonsku obavezu.

Načelnica ambulante za specijalističke konsultacije iz pedijatrije Doma zdravlja Bijeljina Stojanka Škorić potvrdila je da je situacija sa epidemijom osvijestila mnoge roditelje koji su uporno odbijali da vakcinišu djecu.

– Naša zdravstvena ustanova je preduzela niz mjera kada je proglašena epidemija morbila. Vanredno smo počeli da pozivamo roditelje čija djeca nisu vakcinisana i zaista dolazi veoma mnogo roditelja da vakcinišu mališane, naročito one koji pohađaju obdaništa gdje su potvrđene morbile, jer sada tek shvataju značaj imunizacije – kazala je Škorićeva.

Dodala je da ti isti roditelji djecu nisu vakcinisali zbog negativne kampanje sa društvenih mreža u kojima se šire netačne informacije da MMR vakcina utiče na razvoj djece.

Škorićeva je pozvala i roditelje, čiji mališani nisu dobili drugu dozu MMR-a, a trebalo bi da krenu u školu, pa i starije, da se jave na vakcinaciju jer se malim boginjama mogu zaraziti svi, bez obzira na godine.

– Među oboljelima proteklih dana bila je i majka i njena djevojčica od dvije i po godine. Ta majka nije primila drugu MMR dozu, kada je krenula u školu. To je samo jedan od dokaza da se može zaraziti bilo kad, ukoliko osoba nije u potpunosti vakcinisana – kazala je Škorićeva.

Kada je riječ o petovalentnoj vakcini u kojoj je sadržana i komponenta DiTePer, koja štiti od velikog kašlja, Škorićeva kaže da roditelji ranije nisu bojkotovali tu vakcinu, nego su jednostavno zaobilazeći MMR zaboravljali na četvrtu dozu te vakcine.

Strah od morbila i velikog kašlja natjerao je na razmišljanje i mnoge Banjalučane. Prema riječima pedijatara, javlja se sve više roditelja koji žele da vakcinišu djecu. I u Domu zdravlja Banjaluka potvrđuju da je odziv roditelja koji žele da vakcinišu djecu veći u odnosu na ranije.

– Roditelji se više odazivaju za pentaksim, ali istovremeno interesovanja ima i za MMR – kazali su u toj zdravstvenoj ustanovi.

Srbački pedijatar Saša Jovičić kazao je da vakcinacija djece u toj lokalnoj zajednici ide prema planu.

–  Manje je mjesto i imamo drugačiji sistem kontrole, tako da MMR vakcina nikad nije ni bila toliki problem kao što je to slučaj u većim gradovima – rekao je Jovičić.

Pročitajte još

Pomaka u imunizaciji MMR dozom ima i na području Foče, gdje kažu da od pojave epidemije morbila roditelji više zovu, raspituju se i naručuju.

– Da li će ovo interesovanje, koje se javilo iz straha, potrajati još neko vrijeme niko ne može da garantuje – kazali su u tamošnjem domu zdravlja.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, zaključno sa srijedom, u Srpskoj je bilo 11 potvrđenih slučajeva obolijevanja od morbila i jedan sumnjiv, koji su uglavnom nevakcinisani, nepotpuno vakcinisani ili zbog uzrasta nisu mogli biti vakcinisani. Što se tiče velikog kašlja prijavljene su 104 oboljele osobe, piše Glas Srpske.

Obuhvat

U Institutu za javno zdravstvo RS ističu da je sadašnja epidemiološka situacija posljedica obuhvata vakcinacije u posljednjih nekoliko godina.

– Još nije moguće procijeniti da li je došlo do porasta broja vakcinisanih osoba protiv morbila i velikog kašlja. Rezultate obuhvata prošle i ove godine te njegovog eventualnog porasta znaćemo u narednim mjesecima – kazali su u Institutu, dodajući da najveći stepen obuhvata ima be-se-že vakcina koja se daje protiv tuberkuloze, vakcina protiv virusnog hepatitisa B i primovakcinacija sa petovalentnom vakcinom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu