Društvo

(VIDEO) „Male boginje jedna od najzaraznijih bolesti“ Jedan oboljeli može da zarazi 20 ljudi, roditelji sada idu da vakcinišu djecu

Doktorka Olivera Ostojić, pulmolog istakla je da su male boginje jedna od najzaraznijih bolesti, koje se veoma brzo šire i koje mogu izazvati velike komplikacije kako kod djece, tako i kod odraslih.

(VIDEO) „Male boginje jedna od najzaraznijih bolesti“ Jedan oboljeli može da zarazi 20 ljudi, roditelji sada idu da vakcinišu djecu
FOTO: DOCTORKNOWS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kako je navela dr Olivera Ostojić, gotovo je sigurno da će svako ko ima kontakt sa zaraženim od morbila iste i dobiti.

Jedan oboljeli može da zarazi od 12 do 18 ljudi. Skoro da je sigurno da, kada imate kontakt sa morbilama, da ćete dobiti neki oblik morbila. Preko 70 odsto oboljele novorođenčadi dobije upalu pluća, dok ima i onih koji imaju encefalitis, koji može da dovede do trajnih oštećenja, a jedan procenat djece umire nakon komplikacija – kaže dr Ostojić.

Ističe da je bilo mnogo priče oko MMR vakcina i povezanosti sa autizmom, ali da je veoma brzo dokazano da to nema nikakve veze.

U najvećem riziku su djeca do godinu dana, ali i stariji su u velikom riziku. Ima onih koji nisu ni vakcinisani, ali nisu ni preležali male boginje. Nama struka ne dozvoljava da pričamo stvari koje nisu dokazane, tako da su radovi na tu temu povezanosti malih boginja i autizma odmah povučeni. MMR vakcina se vezuje za autizam, jer vi tada, oko prve godine života djeteta, počinjete da primećujete da vam dijete ne reaguje na okolinu, a primilo je vakcinu. To je jedan faktor koji je povezan i koji djeluje roditeljima da je u pitanju vakcina – kaže dr Ostojić.

Ističe i da roditelji mogu da vakcinišu i u kasnijem periodu, ali nije preporučljivo da se ide van kalendara.

Pročitajte još

Roditelji se sve više javljaju da vakcinišu svoju djecu

Doktori godinama apeluju na roditelje da vakcinišu svoju djecu MMR vakcinom, kako bi se male boginje, izuzetno zarazna bolest, konačno iskorenila, ali su antivakseri, kako pričaju ljekari, uticali na to da se imunizacija smanji, a to je za posljedicu imalo scenario kojem svjedočimo danas.

Ipak, situacija je prethodnih dana počela znatno da se mijenja. Direktor Doma zdravlja Palilula dr Aleksandar Stojanović, kaže da je odziv roditelja koji se javljaju da vakcinišu svoju djecu protiv morbila znatno veći, piše Blic.

Duplo je više roditelja koji se prethodnih dana javljaju da vakcinišu svoju djecu protiv morbila. Kažu nam da su vjerovali antivakserima, i da zato nisu vakcinisali svoju djecu. Neki roditelji se još dvoume, ali priča o vakcinaciji je sada krenula u dobrom smijeru – navodi dr Stojanović.

Doktor ima i jedan savjet za sve roditelje koji i dalje nisu sigurni da li treba da odvedu svoje dijete na imunizaciju.

Roditeljima savjetujem da ne rizikuju živote svoje djece. I oni su vakcinisani, i njihova djeca takođe treba da se vakcinišu protiv malih boginja – ističe naš sagovornik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu