Biznis

PREKID SVIH USLUGA Lideri članica G7 razmatraju ograničavanje cijene ruske nafte

Lideri Grupe sedam saopštili su danas da će razmotriti opcije za prekid svih usluga u vezi sa ruskom naftom, uključujući njeno transportovanje po svijetu, ukoliko taj energent ne bude kupovan po cijenama koje su usaglašene sa međunarodnm partnerima.

PREKID SVIH USLUGA Lideri članica G7 razmatraju ograničavanje cijene ruske nafte
FOTO: FILIPPO ATTILI/ CHIGI PALACE PRE/EPA

U kominikeu objavljenom nakon trodnevnog godišnjeg sastanka na bavarskim Alpama, lideri sedam bogatih demokratija navode da će razmotriti dodatne mjere da bi spriječili Rusiju da profitira od rata u Ukrajini.

– Pozivamo sve zemlje koje slično razmišljaju da nam se pridruže u našim akcijama – navodi se u dokumentu.

Lideri dodaju da će u saradnji sa Međunarodnom agencijom za energiju razmotriti dodatne mjere za smanjenje poskupljelja gasa i posljedica po ekonomije i društva u zemljama G7 i globalno.

Za zaštitu najosjetljivijih od gladi i neuhranjenosti izdvojeno je dodatnih 4,5 milijardi dolara, pa ukupne obaveze rastu na 14 milijardi dolara za stabilno snabdijevanje hranom u ovoj godini.

Pročitajte još

U kominikeu se izražava podrška efikasnoj primjeni Pariskog sporazuma u borbi protiv klimatskih promjena.

Lideri G7 su izrazili zabrinutost povodom “zakonski neosnovanog” polaganja prava Kine u Istočnom i Južnom kineskom moru i ta zemlja je pozvana da izvrši pritisak na Rusiju da “momentalno i bezuslovno povuče svoje trupe iz Ukrajine”.

U objavi se izražava posvećenost borbi protiv kovida 19 i pravu na ravnopravan globalni pristup bezbjednim, efikasnim, kvalitetnim i cjenovno povoljnim vakcinama, terapijama, dijagnostici i ostaloj esencijalnoj medicinskoj robi.

Prihvati notifikacije