Kultura

Premijere dva filma iz BiH na otvaranju Sarajevo film festivala

Sarajevo film festival biće otvoren 13. avgusta premijerama filmova iz BiH "Deset u pola" reditelja Danisa Tanovića i omnibusa "Pisma s krajeva svijeta" filmskog kolektiva Bistrik7, saopštili su danas organizatori.

Premijere dva filma iz BiH na otvaranju Sarajevo film festivala
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Radnja Tanovićevog filma odvija se u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu ćevabdžija, prijatelja i antipoda, koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promene – saopštio je festival.

U novom filmu reditelja Oskarom nagrađene “Ničije zemlje” (2001) igraju Goran Navojec, Branko Ðurić, Mediha Musliović, Anja Matković, Izudin Bajrović, Ermin Sijamija, Faketa Salihbegović i drugi.

Kako je najavljeno, “Deset u pola” biće prikazan u sklopu “Open er” programa Sarajevo film festivala, a nastao je u okviru projekta “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” Obala art centra i Turske državne radio-televizije, uz podršku BH telekoma, čiji je fokus na reditelje iz jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na sarajevskom festivalu.

“Pisma s krajeva svijeta” je “međunarodna hronika prvih dana zaključavanja usljed Covid-19 u 14 privatnih, kućnih filmova”, i biće prikazan u sklopu programa “Specijalne projekcije”, saopštio je Sarajevo film festival koji će biti održan od 13. do 20. avgusta.

Omnibus je djelo filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja, studenata programa “film.factory” Sarajevske filmske akademije. Reditelji filma su Gazi Alkudsi, Grem Kol, Gonzalo Eskobar Mora, Grant Gulčinski, Marta Hernaiz Pidal, Namsuk Kim, Bjanka Lukas, Stefan Malešević, Aleksandra Njemčik, Pilar Palomero, Ema Rozanski i Gustavo Vega.

Prihvati notifikacije