Kultura

Preminuo čuveni srpski reditelj i glumac: Po ovim filmovima ćemo pamtiti Jelića

Čuveni reditelj, dramski pisac, scenarista i glumac Milan Jelić preminuo je 28. februara u 79. godini poslije kraće bolesti.

svijeća
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Milan je iza sebe ostavio brojna ostvarenja, a među kojima su filmovi koji su bili najgledaniji u bioskopima, nebrojano puta reprizirani na televiziji, ali se, za razliku od mnogih, skroman po prirodi, godinama sklanjao od javnosti.

Kao reditelj, Jelić je debitovao dugometražnim igranim filmom “Bubašinter”, a zatim je snimio “Tigra”, “Rad na određeno vrijeme”, “Nedjeljni ručak”, “Moj tata na određeno vrijeme”, i mnoge druge. Sa Predragom Perišićem napisao je scenario za “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, sam – za film “Još ovaj put”.

Pročitajte još

Dobio je brojna jugoslovenska priznanja, a od međunarodnih izdvajao je nagradu za režiju filma “Rad na određeno vrijeme”, na filmskom festivalu u Avelinu, kada je žirijem predsjedavao čuveni scenarista Đuzepe de Santis.

Jeliću je prije dvije godine dodijeljena Nagrada za životno djelo koju mu je dodijelio Udruženje filmskih umjetnika Srbije, prenosi Blic.

Njegov film “Čudna noć” otvorio je posljednji jugoslovenski filmski festival u Puli. On je tada, kao jugoslovenski reditelj, zatvorio rediteljsku bilježnicu, a posljednjih godina namjeravao je da je ponovo otvori, no nije mu se dalo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije