Kultura

PRESTIŽNO PRIZNANJE Pol Linč dobitnik ovogodišnje Bukerove nagrade za roman “Prorokova pjesma”

Irski pisac Pol Linč laureat je Bukerove nagrade za 2023. godinu za roman “Prorokova pjesma”, a ovo priznanje uručeno mu je na svečanoj ceremoniji u Londonu.

Pisac Pol Linč
FOTO: DAVID CLIFF/EPA

Riječ je o Linčovom petom romanu i o djelu koje je priča o borbi žene (Ajliš) da zaštiti svoju porodicu u trenutku kada zamišljena irska vlada ide ka tiraniji. Kako je navedeno u opisu radnje ovog djela, roman prikazuje nemire u zapadnim demokratijama i njihovu ravnodušnost kada je riječ o katastrofama u svijetu.

Sam autor rekao je da želi da čitaoci razumiju totalitarizam pojačavanjem distopije.

–  Želio sam da produbim čitaočevo uranjanje do tog stepena da do kraja knjige ne samo da znaju, već i da sami osjećaju ovaj problem – naveo je Linč u izjavi koja je objavljena na sajtu Bukerove nagrade gdje je autor naveo da je roman pisao četiri godine.

– Kako sam pisao, roman je postajao sadržajniji i razvijao je neku svoju logiku. Počeo je da govori o više političkih stvarnosti koje se dešavaju u isto vrijeme – kaže Linč.

Linč je peti irski pisac koji je osvojio Bukerovu nagradu, a njegova knjiga je pobijedila pet ostalih finalista iz Irske, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i Kanade, izabranih među 163 romana, koja su poslata od strane izdavača.

Džastin Džordan u svom osvrtu za magazin Gardijan navela je da je žiri Bukerove nagrade izabrao možda i najsavremenije djelo za ovaj trenutak, a ujedno i roman koji je intimna priča o ljubavi prema porodici i očajničkim pokušajima da sačuva svijet oko sebe.

– Linč je knjigu opisao kao pokušaj radikalne empatije uz korišćenje fikcije. Djelo je napisano u sadašnjem vremenu, a autor je koristio klaustrofobični način pisanja, sačinjen iz gustih rečenica, koje, kako teku, pojačavaju osjećaj neizbježnosti. U tekstu ne postoje navodnici, ni paragrafski razmaci – nema predaha za Ajliš ni pauze u košmaru – objasnila je Džordanova.

U prikazu magazina Obzerver Ajmi Valš napisala je da je roman napisan u klaustrofobičnoj atmosferi, ali da je poruka koju nosi jasna.

– Ljudski životi širom svijeta proživljavaju nasilje, progon i preokret. “Prorokova pjesma” je književni manifest empatije – navodi Valšova, piše Glas Srpske.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije