Digitalna Srpska

Pretraživač Edž sve popularniji: Fajerfoks koristi sve manje ljudi

Sa novim Kromium pretraživačem, koji je napravljem na tehnologiji Gugl Kroma, Majkrosoft je već prešišao Fajerfoks u toku prošle godine, a kako se čini, taj trend se nastavlja.

Pretraživač Edž sve popularniji: Fajerfoks koristi sve manje ljudi
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U godinama za nama internet zajednica se sa podsmjehom odnosila prema Majkrosoft pretraživačima. Osim vremešnog Internet Eksplorera, Majkrosoft je u nekom momentu izbacio na tržište Edž, koji nije uspio da održi kritičnu masu korisnika koja bi ga prihvatila, iako je koristio moderna rješenja.

Pročitajte još

Izvještaj NetMarketShare-a za 2020. godinu pokazao je da ga je Edžov 7,57 odsto tržišni udio gurnuo Fajerfoks u martu prošle godine. Sada druga kompanija za analitiku – StatKaunter izvještava da Edž tokom posljednjih nekoliko mjeseci dobija nove korisnike, a da se Fajerfoksova baza korisnika smanjuje.

Iako podaci ne dokazuju da su korisnici počeli da koriste Edž, vidi se da je Majkrosoftov pretraživač zabilježio skok tržišnog udjela sa 7,81 odsto na 8,03 odsto ove godine, dok je Mozilin proizvod opao sa 8,1 odsto na 7,95. To je vrhunac svih vremena za Edž, prema StatKaunteru.

Druga pozicija pripala je Safariju, koji sada ima udio od 10,13 odsto, iako njegov broj pada od decembra, pa bi Edž mogao brzo i njega da prestigne, piše b92.