Svijet

“PRIDRŽAVAJU SE MJERA” Pens ističe da protesti u SAD nisu uzrokovali porast broja zaraženih

Američke vlasti nisu primijetile porast broja slučajeva zaraženosti virusom korona povezan sa protestima koji su u toku zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, izjavio je potpredsjednik SAD Majkl Pens.

“PRIDRŽAVAJU SE MJERA” Pens ističe da protesti u SAD nisu uzrokovali porast broja zaraženih
FOTO:FACUNDO ARRIZABALAGA/EPA

On je rekao da tim vlade SAD pažljivo prati uticaj protesta na epidemiološku situaciju u zemlji.

Pens je naglasio da većina demonstranata nosi zaštitne maske i da se pridržavaju pravila o fizičkom distanciranju, javio je TASS.

Mogu da vam kažem da u ovom trenutku ne vidimo ubrzanje širenja zaraze tokom protesta koji traju skoro dvije sedmice – istakao je Pens.

Protesti su počeli nakon smrti Flojda, koji je preminuo zbog gušenja nakon što mu je policijski službenik Derek Čovin pritisnuo vrat koljenom prilikom hapšenja i blokirao mu protok kiseonika.

Svi policijski službenici koji su učestvovali u ovom incidentu otpušteni su 26. maja. Čovin je 29. maja uhapšen za drugostepeno ubistvo, trećestepeno ubistvo i ubistvo bez predumišljaja.

Tužilac u Minesoti Kit Elison optužio je Čovina za drugostepeno ubistvo 3. juna, dok su ostali policijski službenici optuženi za saučesništvo u ubistvu.

Tomas Lejn, jedan od policajaca koji je učestvovao u hapšenju Flojda, pušten je iz zatvora uz kauciju od 750.000 dolara.