Društvo

"PRIJAVITE INSPEKTORE" Sve više poziva radnicima i potrošačima da zaštite svoja prava

Kako bi se zaštitila radnička i prava potrošača, građanima u Srpskoj upućeni su pozivi da prijave inspektore koji ne rade savjesno svoj posao.

"PRIJAVITE INSPEKTORE" Sve više poziva radnicima i potrošačima da zaštite svoja prava
FOTO: INSPEKTORAT REPUBLIKE SRPSKE

Udruženje za zaštitu potrošača “DON” potpisalo je nedavno Sporazum sa Inspektoratom RS o zajedničkoj borbi protiv zloupotrebe službenog položaja i unapređenje zaštite potrošača u inspekcijskim kontrolama.

Cilj je, prije svega, smanjiti mogućnosti za koruptivne radnje tokom inspekcijskog nadzora trgovačkih radnji u skladu s potrošačkim prigovorima u Srpskoj, te ohrabriti građane da prijave sumnju na zloupotrebu položaja prilikom inspekcijskih kontrola. Anonimna ili prijava sa ličnim podacima može se podnijeti putem stranice zastitnikpotrosaca.org.

– Zajednički smo radili na smjernicama za unapređenje inspekcijskog nadzora kako bismo napravili bolju priču i za potrošače i za inspekcijske organe. Aktuelni zakoni o zaštiti potrošača i inspekcijama imaju određenih nedorečenosti koje smo putem ovih smjernica unaprijedili – precizirala je izvršna direktorka “Dona” Murisa Marić.

Pročitajte još

Poziv za prijavu korumpiranih inspektora stigao je ovih dana i od Dražana Pejakovića, osnivača Fejsbuk stranice “Crna lista poslodavaca RS”, koja ima više od 22.000 pratilaca, te 50 advokata koji pomažu radnicima.

Da bismo povećali plate i popravili status radnika, moramo se potruditi da inspekcija radi svoj posao, njegova je poruka.

Pozvao je sve radnike koji znaju da inspekcija ništa nije uradila tokom kontrole u firmi, iako ima potrebe, da mu jave naziv firme, datum posjete inspekcije, te informacije gdje su svjesno napravili propust, zbog uzimanja mita. Pejaković ističe da će prijava biti proslijeđena SIPA i tužilaštvu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu