Svijet

PRIJEDLOG BIJELE KUĆE Izraelci dozvoljavaju povratak 150.000 Palestinaca, ali misle da Hamas ne želi sporazum

Izrael je tokom pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze pristao na povratak 150.000 Palestinaca u sjeverni dio enklave, ali veruje da islamistička grupa Hamas ne želi da postigne sporazum, izjavili su neimenovani izraelski zvaničnici.

Ljudi na ulicama u Rafi
FOTO: HAITHAM IMAD/EPA

Dvojica zvaničnika upućena u pregovore, koji se vode u Egiptu, rekli su da su SAD predložile da Izrael dozvoli da se 150.000 Palestinaca vrati bez bezbjednosnih provjera.

Zauzvrat, rekli su izvori, Hamas će morati da dostavi spisak žena, starijih i bolesnih talaca koji su i dalje živi u zarobljeništvu.

Porodica doručkuje među ruševinama
FOTO: HAITHAM IMAD/EPA

Kancelarija izrealskog premijera Benjamina Netanjahua odbila je da komentariše ove navode.

Hamas je objavio juče da najnoviji prijedlog koji su iznijeli egipatski i katarski posrednici ne ispunjava zahtjeve ovog pokreta, ali da će ga dodatno proučiti prije nego što odgovori.

Pročitajte još

Rat je ušao u sedmi mjesec, a Hamas želi okončanje izraelske vojne ofanzive, povlačenje izraelskih snaga iz Gaze i dozvolu da se raseljeni Palestinci vrate kući.

Neposredni cilj Izraela je da osigura oslobađanje talaca koje je Hamas zarobio u svom prekograničnom napadu 7. oktobra.

Više od 33.000 Palestinaca ubijeno je od početka izraelske ofanzive, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi. Većina od 2,3 miliona stanovnika enklave je raseljena, a većina naseljenih oblasti opustošena.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu