Svijet

Ubijeno više od 100 ljudi u redu za pomoć: Hamas prijeti prekidom pregovora o oslobađanju talaca zbog SMRTONOSNOG NAPADA

Hamas je danas upozorio da bi mogao da obustavi učešće u pregovorima o oslobađanju talaca nakon što je, prema tvrdnjama zdravstvenih vlasti u Gazi, ubijeno više od 100 Palestinaca koji su čekali u redu za humanitarnu pomoć u Gazi.

Bolnica Gaza
FOTO: HAITHAM IMAD/EPA

Pregovori koje vodi rukovodstvo pokreta nisu otvoren proces po cijenu krvi našeg naroda, navodi se u saopštenju Hamasa, prenosi Rojters.

Zvaničnik Hamasa Izat al-Rišk rekao je da trenutni pregovori sa Izraelom neće biti “pokriće za nastavak zločina neprijatelja”, navodi Al Džazira.

Podsjetimo, više od 100 Palestinaca ubijeno dok su čekali na isporuku pomoći u sjevernoj Gazi, a za koje je ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas okrivilo izraelske snage, a palestinski mediji pozivaju se na medicinske izvore koji kažu da su izraelske trupe pucale na masu.

FOTO:  HAITHAM IMAD/EPA
FOTO: HAITHAM IMAD/EPA

Izraelski vojni izvor rekao je da su vojnici otvorili vatru jer su vjerovali da su vojnici “ugroženi”. U saopštenju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) se takođe navodi da su desetine poginulih koje su gazili i pregazili kamioni.

Kancelarija za medije palestinskih vlasti u Gazi pod kontrolom Hamasa tvrdi da su u izraelskim vojnim udarima ubijena 104 Palestinca i ranjeno još 700.

Pročitajte još

Bijela kuća: Ozbiljan incident

Bijela kuća danas je saopštila da ispituje izvještaje prema kojima su izraelske snage otvorile vatru na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć u blizini grada Gaza, opisujući to kao “ozbiljan incident”.

Oplakujemo gubitak nevinih života i prepoznajemo strašnu humanitarnu situaciju u Gazi, gdje nevini Palestinci samo pokušavaju da prehrane svoje porodice – istakao je portparol Nacionalnog bezbjednosnog savjeta Bijele kuće.

On je dodao da incident naglašava važnost širenja i održavanja protoka humanitarne pomoći u Pojas Gaze, uključujući i period tokom potencijalnog privremenog prekida vatre, prenosi Rojters.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu