Društvo

PRIJETI NAM GROZNICA ZAPADNOG NILA Ubod zaraženog komarca može da dovede do UPALE MOZGA, a rizični dani TEK DOLAZE

I u Srpskoj postoji mogućnost obolijevanja od groznice zapadnog Nila, s obzirom na činjenicu da je u zemljama okruženja već registrovano prisustvo tigrastih komaraca koji su prenosnici virusa, upozoravaju iz Instituta za javno zdravstvo RS.

PRIJETI NAM GROZNICA ZAPADNOG NILA Ubod zaraženog komarca može da dovede do UPALE MOZGA, a rizični dani TEK DOLAZE
FOTO: PROFIMEDIA

Naglašavaju da svakodnevno prate epidemiološku situaciju kako u Srpskoj, tako i u regionu i šire.

Podsjetimo, u Srbiji je dosad registrovano 11 oboljelih od groznice zapadnog Nila koju prenose zaraženi komarci, a riječ je o devet potvrđenih i dva vjerovatna slučaja, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”.

U IJZ kažu da u RS, za sada, nije prijavljen nijedan pacijent sa sumnjom da je obolio od pomenute bolesti.

Podsjećaju da je 2014. godine u RS bilo deset prijavljenih pacijenta sa sumnjom da su oboljeli od groznice zapadnog Nila, nakon čega nije bilo novih prijava.

Kod infekcije virusom zapadnog Nila simptoma često nema, ali se mogu javiti i teški simptomi poput encefalitisa-upale mozga ili meningitisa-upale ovojnica mozga i kičmene moždine.

Većina oboljelih oporavlja se u potpunosti, dok u ugroženim grupama, kao što su stariji od 75 godina ili oboljeli od šećerne bolesti, može doći do razvoja meningitisa ili encefalitisa.

Simptomi groznice zapadnog Nila nastaju tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Približno 80 odsto zaraženih osoba nema nikakve simptome. Do 20 odsto zaraženih osoba ima simptome kao što su: temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje i ponekad otok limfnih žlijezda ili osip po tijelu. Simptomi traju kratko, četiri do sedam dana. Teška klinička slika sa zahvatanjem centralnog nervnog sistema javlja se kod manje od jedan odsto inficiranih – kaže epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo  Jela Aćimović.

Podsjeća da su tokom 2010. godine ekološki faktori u centralnoj Evropi i zemljama Mediterana pogodovali transmisiji virusa zapadnog Nila na ljude, tako da je u oblasti centralne Makedonije i u sjevernom dijelu Grčke prvi put registrovana epidemija ovog oboljenja u humanoj populaciji.

Kritičan avgust

Riječ je o sezonskom oboljenju koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca. Naime, dosadašnja iskustva pokazuju da prvi oboljeli bude registrovan uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj oboljelih bude prijavljen tokom avgusta.

Osnovni način prenosa bolesti izazvane virusom zapadnog Nila je ubod zaraženog komarca. Virus se ne prenosi među ljudima putem kontakta, niti se može prenijeti sa zaraženih ptica na ljude bez ugriza komarca.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije