Gradovi

PRIKOVANI ZA FOTELJU Načelnici odustaju od funkcije samo kad ih KAZNE BIRAČI

 Načelnici hercegovačkih opština ne ispuštaju lako fotelju, pa je u regiji koja ima najmanje stanovnika u RS postalo uobičajno da se aktuelni načelnici ponovo kandiduju za funkciju prvog čovjeka.

PRIKOVANI ZA FOTELJU Načelnici odustaju od funkcije samo kad ih KAZNE BIRAČI
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

Sami rijetko odustaju od izborne trke, a zahvaljući glasovima sugrađana vladaju i po nekoliko mandata. Hercegovina ima načelnika koji je najduže na toj funkciji u RS. Milan Radmilović (SDS) nakon 20 godina vladanja Gackom ponovo je ušao u izbornu trku za istu fotelju.

Gačani će na novembarskim lokalnim izborima moći da biraju između Radmilovića i Ognjena Milinkovića iz SNSD.

Od aktuelnog načelnika Milana Radmilovića nismo uspjeli dobiti odgovor zašto se šesti put kandidovao, pošto nije odgovarao na pozive Srpskainfo.  

U najmanjoj hercegovačkoj opštini, Berkovićima, načelnik se bori za treći mandat.

– Član sam izvršnog odbora SDS ispred izborne jedinice 9. Sstranačko povjerenje, kao i povjerenje mojih sugrađana obavezuju me da budem ponovo kandidat za načelnika – kaže Nenad Abramović.

FOTO: FOTO: RTRS
FOTO: FOTO: RTRS
Nenad Abramović

Kada je preuzeo načelničku funkciju u 28. godini bio je najmlađi prvi čovjek neke opštine u RS. Na novembarskim izborima najmlađi načelnički kandidat u Hercegovini, Bojan Kojović (SNSD), koji ima 28 godina, ponovo dolazi iz Berkovića.

 Nevesinjski načelnik Milenko Avdalović ulazi još jednom u trku za ovu poziciju. Ovo je treći put da je Avdalović na izbornoj  listi, ali 2012. godine nije uspio osvojiti načelničku funkciju.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
Milenko Avdalović

On jedini ima dva protivkandidata – Milana Šipovca iz SRS dr Vojislav Šešelj i Milovana Cvijetića iz SDS.

Načelnik Bileće Miljan Aleksić (SNSD), kome ističe drugi načelnički mandat, prošle godine je najavio da će se u izbornoj godini povući sa funkcije zbog, kako je tada objasnio, zdravstvenih razloga. Aleksić je još  prvi čovjek ove opštine, ali se ne bori za treći mandat.

FOTO: FOTO: SRNA
FOTO: FOTO: SRNA
Miljan Aleksić

SNSD je ovaj put za načelnika Bileće kandidovao Nenada Vukoja, vlasnika mljekare „Pađeni“.

U Trebinju, jedinom hercegovačkom gradu, načelnici takođe ne odustaju od fotelja i u izborne trke idu po više puta. Nakon što je u februaru prošle godine na prijevremenim izborima došao na gradonačelničko mjesto Mirko Ćurić (SNSD) se ponovo kanidovao za ovu funkciju.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Mirko Ćurić

– Veliko povjerenje koje su mi birači ukazali na prošlim izborima, veliki broj partija koje me sada podržavaju, kao i razvojni projekti za bolji život građana, koji se ne mogu završiti za tako kratko vrijeme, motivisali su me da se ponovo kandidujem – rekao je Ćurić za Srpskainfo.

 Ljubinje je u ovogodišnjoj izbornoj trci izuzetak u „hercegovačkoj tradiciji“, jer aktuelni načelnik Darko Krunić, koji je na ovu funkciju došao kao kandidat DNS, nije na izbornoj listi za tu funkciju na novembarskim izborima.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
Darko Krunić

Krunić, jedini načelnik u Hercegovni koji je isključen iz stranke kojoj je osvojio mandat, i ove godine je na listi, ali kao kandidat Socijalističke partije Srpske za odbornika.

– Moje shvatanje politike je drugačije od onoga kakva je ona u našoj stvarnosti i političkim dešavanjima. Čime ću se baviti ubuduće ne znam, ali politikom na ovaj način sigurno neću – objasnio je za Srpskainfo Krunić svoj razlog zašto nije pokušao zadržati načelničku fotelju.

Na lokalnim izborima u novembru za funkciju načelnika jedne od najmanjih hercegovačkih opština boriće se Risto Milutinović (SNSD) i Stevo Drapić (SDS).

U trci SNSD i SDS

Odmah iza Gačanina Milana Radmilovića, po načelnikom stažu u istočnoj Hercegovini su bivši načelnik Ljubinja Vesko Budinčić (SDS), koji je na toj funkciji bio četiri mandata, kao i Ranko Lučić, bivši načelnik Berkovića, koji je kao kandidat SDS tri mandata bio prvi čovjek najmanje hercegovačke opštine. Odmah nakon osnivanja opštine Berkovići bio je i predsednik lokalne skupštine.

Ovogodišnji kandidat SDS za gradonačelnika Trebinja Ilija Stanković za načelničku fotelju ispred ove stranke borio se i prije 16 godina.

U svim hercegovačkim opštinama, osim u Nevesinju, na novembarskim lokalnim izborima samo su dva kandidata za načelnike i gradonačelnika, i to najvećih političkih partija SNSD i SDS.