Društvo

"Primio je infuziju, sad samo da preživi" Niko ne zna kako je mali lav završio nasred puta u Subotici (VIDEO, FOTO)

Na Čantavirskom putu u četvrtak poslije 10 sati pronađen je mali lav, star svega nekoliko mjeseci. Umiljatog i iznurenog lavića pronašao je izvjesni Zoltan koji je odmah sklonio životinju sa puta i pozvao policiju.

Mladunče lava
FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ / RINGIER

Na lice mjesta stigli su inspektori, policijski službenici koji su pozvali nadležne iz Zoološkog vrta na Paliću, a ono što zanima najviše građane je odakle mali lav u subotičkim atarima, u blizini puteva, da li ga je neko namjerno tamo ostavio ili je životinja pobegla iz nečije kuće, možda automobila…

Sonja Mandić, direktorika Zoološkog vrta na Paliću, kaže za Blic da nije poznato odakle mali primio je infuziju, sad SAMO DA PREŽIVI”na Čantavirskom putu, ali je njima oko 10.30 Specijalna jedinica MUP za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine javila da je potrebno da im Zoološki vrt pomogne sa zbrinjavanjem jednog lavića.

Životinja je u jako lošem stanju

– Odmah smo izašli na teren na lokaciju koju nam je dostavila policija i postupali smo onako kako je neophodno da lav dobije najbolju prvu pomoć. Podatke iz istrage i odgovore na pitanja odakle bi lav mogao da bude nemamo, istražne postupke vode nadležni u policiji i Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, ali što se tiče samog stanja mogu jedino da kažem da je jedinka u zaista lošem stanju. Pretpostavka je da je star svega nekoliko mjeseci, ali zbog stanja nije moguće utvrditi da li je star četiri ili pet mjeseci – kaže Sonja Mandić.

Pročitajte još

Na Paliću ne može da ostane trajno, ali sada je najvažnije da preživi

Sonja Mandić kaže da je lav dobio infuziju, pružena mu je prva pomoć i da se svi nadaju za početak da će preživjeti.

– Iskreno se nadamo da će biti dobro, da će preživjeti, da bi nadležni mogli da donose dalje odluku i gdje će biti smješten, jer teško da će moći da ostane u Zoološkom vrtu na Paliću, jer kapaciteta za prihvat nemamo. Mi ćemo mu svakako pomoći, učinićemo sve da se oporavi. Za početak je jedino važno da ga oporavimo i dignemo na noge. Kada laboratorijske analize budu gotove veterinar će moći da da preciznije mišljenje o stanju malog lava. Čekamo da ga oporavimo. Na laboratoriji i rendgenu je bio u veterinarskoj stanici u Subotici da bi mogli da isključimo neke mogućnosti, ali rezultate još uvijek nemamo – kaže Mandić.

Mladunče lava
FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ / RINGIER
Mladunče lava
FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ / RINGIER
Mladunče lava
FOTO: BILJANA VUČKOVIĆ / RINGIER

Malog lava prošle godine našli u jednom stanu

Podsjetimo, u junu prošle godine policija je u Zoološki vrt donijela malog mužjaka lava starog dva-tri mjeseca, iz zapljene. Tada je mali lav pronađen u jednom stanu u Subotici.

Sonja Mandić kaže da sve egzotične životinje koje nadležni organi donesu njima na prihvat su životinje iz zaplijene, ili domaće vrste pronalaze građani.

Ostao na Paliću, ali ne može da se druži sa drugim lavovima

– I tada su nam pripadnici Specijalne jedinice donele malog lava, mužjaka. Lav je još uvijek nas, ali da bi ostao kod nas morali smo da preuredimo naš objekat za lavove. Da pregradimo, jer je zajednički boravak za postojeće i nove koje stignu nemoguć. Funkcionišemo tako da smo pregradili prostor, i u jednom dijelu su naši lavovi iz zbirke, a u drugom dijelu je lavić koji je prošle godine došao iz zaplijene, a to je sada lav star oko godinu i po dana. Još najmanje godinu dana, a možda i duže je nemoguće vršiti spajanje i zbog toga ih naizmjenično puštamo u spoljašni prostor – kaže Sonja Mandić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije