Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRIMJENA IKT U POLJOPRIVREDI Nove tehnologije vitalne za smanjenje troškova

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Primjena novih tehnologija u poljoprivredi važna je prije svega zbog smanjenja troškova, ali i zbog povećanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, ističu stručnjaci u ovoj oblasti.

U budućnosti će, kažu, IKT postati neizostavan sadržaj poljoprivredne proizvodnje. I u Srpskoj već ima nekih pomaka u pogledu primjene IKT u ovoj oblasti, zahvaljući prije svega aktivnostima koji se provode u posljednjih 5 godina, ističe viši stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Mirko Jokić.

– To je, recimo, formiranje osnovne osmatračke mreže na teritoriji RS, odnosno uvezivanje mjernih stanica u jedinstven sistem, što omogućava uzgajivačima i savjetodavcima besplatan uvid u potencijalni rizik od pet najvažnijih biljnih bolesti na terenu – navodi Jokić, koji je učestvovao u radu konferencije o primjeni IKT u poljoprivredi održane u Banjaluci, u sklopu međunarodnog projekta „Viral“.

Konferencija je okupila neke od vodećih međunarodnih istraživača, koji su govorili o najnovijim saznanjima o primjeni informaciono-komunikacionih tehnologija u agraru.

– Pokušali smo da dovedemo predavače koji imaju šta da kažu, pa su sa nama i kolege s Univerziteta u Vageningenu, koji je broj jedan u svijetu u oblasti poljoprivrede i šumarstva, a posebno kada je u pitanju IKT u ovoj oblasti. Kolege iz Maribora predstavljaju tri rješenja koja oni primjenjuju u agraru, kao i predstavnici kompanije „Plantaže 13. jul“ koji su pioniri u primjeni novih tehnologija – navodi Miljan Cvetković sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, koji je i koordinator “Viral” projekta.

Projekat je namijenjen jačanju kapaciteta u visokom obrazovanju za primjenu IKT u agraru.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO