Biznis

"Primjenom povoljnije carinske stope stimulisao bi se uvoz" Ni sljedeće godine neće se plaćati carina za električne automobile

Na uvoz električnih automobila u BiH ni naredne godine se neće plaćati carina, dok će za hibridne ona biti tri puta manja, sa čime država nastavlja stimulisati elektromobilnost.

električni automobil
FOTO: FENA/HARUN MUMINOVIĆ

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do kraja 2024. godine koja bi uskoro trebala da se nađe na nekoj od narednih sjednica Savjeta ministara BiH.

Primjenom povoljnije carinske stope stimulisao bi se uvoz ove vrste automobila od čega bi BiH imala višestruku korist kako sa aspekta smanjenja zagađenja zraka i zaštite životne sredine tako i sa aspekta podizanja stepena bezbjednosti saobraćaja – navode iz ministarstva obrazlažući svoj prijedlog. Dodaju da odluka doprinosi izjednačavanju tržišnih uslova za sve uvoznike i distributere u BiH, bez obzira gdje se proizvode vozila brenda koji zastupaju.

Pročitajte još

Takođe, ova odluka predstavlja nastavak primjene postojeće odluke koja je na snazi do kraja ove godine.

-Time će se osigurati kontinuitet primjene niže carinske stope prilikom uvoza novih električnih i hibridnih automobila – navode u ministarstvu. Bez obzira na rok primjene, Savjet ministara je sebi ostavio za pravo da odluku dva puta godišnje preispita i preinači ukoliko ona ne bude u interesu domaće privrede i građana. Podaci pokazuju da je uvoz električnih automobila aktiviranjem ovih olakšica eksplodirao.

Tako je za 11 mjeseci ove godine vrijednost uvoza bila 15 miliona maraka, dok je prošle godine uvoz iznosio skromnih tri miliona maraka, piše Capital.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije