Društvo

"Primjerak za izložbu i lagano putovanje" Nenadov "fićo" je glavna atrakcija na putevima u Grčkoj (FOTO)

Nakon što je momak iz Leskovca otišao put Kušadasija "Stojadinom", na društvenim mrežama se ponovo oduševljeno komentariše potez porodice iz Vranja.

"Primjerak za izložbu i  lagano putovanje" Nenadov "fićo" je glavna atrakcija na putevima u Grčkoj (FOTO)
FOTO: FACCEBOOK, 017 DN / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Naime, oni su put jednog od omiljenih ljetovališta Srba u Grčkoj, krenuli “fićom”, koji je toliko očuvan, da izgleda kao da je baš sad izašao iz fabrike.

Srbi koji godišnji odmor provode u Leptokariji, oduševljeno su postavljali slike narandžastog “fiće” unutar Fejsbuk grupe “Grčka info”.

Narandžasti “dekica” vranjanskih tablica u poznim godinama, šepurio se i ponosno pokazivao svoj izgled, kako na parkingu, iznad plaža, pa i u samom saobraćaju, mameći sve ljude s naših prostora, koji su ga sreli u Leptokariji, da ga makar jednom uslikaju za uspomenu.

A da je bio viđen na svakom koraku, najbolje govore same slike, počevši od graničnog prelaza, proputovanja po Grčkoj, te i one na putu ka plaži, sa sve ogromnim flamingosom na krovu.

Pročitajte još

“Ma, ovo je, bre, za izložbu!”, “Vranjanac, bato!, “Ovo je primjerak za izložbu a naravno i za lagano putovanje”, nizali su se komentari unutar grupe.

A onda se i saznalo ko je Vrnjanac koji je oduševio kako vozače, tako i korisinike društvenih mreža. Naime, zahvaljujući Fejsbuk stranici “017 dn”, saznalo se da za volanom narandžastog “fiće”, sjedi Nenad Stanković, koji sa porodicom obilazi Grčku.

– Gdje god da se pojavio, trubili su mu, zaustavljali ga, čak su ga i slikali na granici. On, žena i kćerka su trenutno na proputovanju po Grčkoj – rekao je on administrator ove fejsbuk stranice za Blic, dodajući kako su Vranjanci ponosni što se za njihovog čovjeka, ovako daleko čulo.

Razlog za ovakvom reakcijom ljudi na “fiću”, možemo pronaći u činjenici da je upravo on bio omiljeni automobil Jugoslovena, te i da je veliki broj Srba prvi put do mora išao baš Fiatom 600, a nakon toga i Fiatom 750, kako su glasila zvanična imena ovom malom automobili sa dušom koji već decenijama krstari našim drumovima.

A nezvanična? Topolino, Fićko, Fićika, Fića… I tako u beskonačno, eto, još od 1955. godine, kada je prvi model sišao sa trake u Kragujevcu. Otada, do kraja 1984. godine, sa trake je “sišlo” 902.347 “fića”, koji je bio najmasovniji “Zastavin” model.

Na njemu je polagao vožnju Branislav Živković – Bane Bumbar uz strogi, al krotki pogled Taleta Surovog, a Branimir Mitrović “Flojd”, sem kroz finiš, u fići je “uletio” u naša srca i postao neobrisivi deo naše istorije i sjećanja “na ona stara, bezbrižna vremena”, piše Blic.

Prihvati notifikacije