Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“PRIORITET AUTO-PUT PREMA SRBIJI” Topić o realizaciji planiranih projekata

Biznis
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić rekao je danas da je auto-put prema Srbiji prioritet kada je riječ o realizaciji planiranih projekata.

– Želimo prvenstveno da odgovorimo na inicijativu Srbije koja je počela da gradi auto-put Kuzmin-Rača i most preko rijeke Save kod Rače, tako da je naš prioritet da s te strane pokrenemo aktivnosti – rekao je Topić novinarima u Gradiški.

On je naveo da je usvojen plan parcelacije za dio od Rače, pored Bijeljine do Brčkog i u martu bio trebalo da bude usvojen i za dionicu Vukosavlje-Brčko.

– Pripremamo eksproprijaciju, usvojen je poseban zakon za eksproprijaciju na potezu od Vukosavlja do Rače, a u pripremi je i izrada planske dokumentacije – naveo je on.

Topić je naglasio da je cilj da u ovoj godini bude definisan način finansiranja za cijeli potez, a to je Vukosavlje-Brčko 31 kilometar i Brčko-Bijeljina-Rača 37 kilometara, plus 35 kilometara koridora ‘Pet ce’ koji još nije definisan.

– Imamo partnere sa kojima pregovaramo, Evropska investiciona banka, tri kineske i jedna turska kompanija. U prvom dijelu godine bi trebalo da definišemo izvor finansiranja, a da do kraja godine idemo na ugovaranje da bi naredne mogli da krenemo sa radovima, bar na nekim od pomenutih dionica, a što da ne i na cijelom potezu – naveo je Topić.

Prema njegovim riječima, trenutno se realizuju dva projekta koji, kako je naglasio, u finansijskom smislu nisu tako veliki kao raniji, ali su veoma bitni, prvenstveno most u Gradišci koji je višestruko značajan za mrežu auto-puteva u Srpskoj, ali i za privredu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO